Premium Lock 1+1=2? Nee hoor. Greenpeace: ‘Dat is oude logica’

16 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Faiza Oulahsen tijdens een protest van Greenpeace op Schiphol. Foto: Marten van Dijl/ANP

Nederlandse jongeren kunnen steeds minder goed rekenen. In de energietransitie merk je dat, aldus Simon Rozendaal. Zo antwoordt de 36-jarige Faiza Oulahsen, hoofd klimaat bij Greenpeace, op de vraag of het niet zonde is dat waterstof met zeventig procent energieverlies zo’n inefficiënte energiedrager is: ‘dat is oude logica’.

OnderwijsLees ook dit commentaar van Ruud Deijkers: Onderwijs snijdt zich in de vingers met te makkelijke examens

Nederlandse jongeren kunnen steeds minder goed rekenen. Uit het vergelijkend onderzoek PISA (Programme for International Student Assessment) blijkt dat Nederlandse vijftienjarigen in vergelijking met andere landen steeds slechter kunnen rekenen en lezen. De PISA-score in wiskunde daalt zelfs al sinds 2003. Ook ander internationaal onderzoek, zoals Trends in Mathematics and Science Studies, toont een achteruitgang in rekenen aan.

Tot nu toe werd dit nooit goed begrepen. Zo publiceerde het Centraal Planbureau er in december nog een rapport over: ‘Een blik op de Nederlandse positie in internationale onderwijsrankings’. Daarin wordt wel beaamd dat de scores van Nederlandse scholieren in internationale vergelijkingen dalen, maar wordt geen duidelijk antwoord gegeven op de vraag hoe dat komt.

Dat mogelijke antwoord is er nu wel.

‘Er is een algehele verzwakking in het Nederlands onderwijs’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw