Premium Lock Debat buitenlandse studenten moet over fundamenteler probleem gaan

03 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Internationale studenten op de TU Eindhoven. Foto: Bart van Overbeeke/Hollandse Hoogte

In maart komt minister Dijkgraaf met plannen om de instroom van buitenlandse studenten in te dammen. Het zal gaan om afspraken met onderwijsbesturen en om wet- en regelgeving. Vermijd tijdelijke lapmiddelen, schrijft Ruud Deijkers, en pak het euvel aan bij de wortel: het idee dat zoveel mogelijk Nederlanders én andere Europeanen koste wat het kost een master moeten halen.

Zelfs de internationaal georiënteerde onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) erkent: de instroom van buitenlandse studenten heeft een plafond bereikt. Het moeten er zeker niet meer worden, zei hij dinsdag 31 januari in debat met de Tweede Kamer.

Lees ook dit opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven:  Universiteiten: buitenlandse studenten, we zitten vol. Idee voor Den Haag?

Maar de cijfers zijn allang door het dak gegaan. Van alle eerstejaarsstudenten aan de universiteiten, waar het probleem het grootst is, is 40 procent buitenlands. De officiële ramingen wijzen op verdere groei van dat aandeel.

De gevolgen van de doorgeslagen internationalisering: overvolle faculteitsgebouwen, te weinig studentenkamers, minder aandacht voor Nederlandse studenten, colleges in slecht Nederlands óf in slecht Engels en ga zo maar door.

Internationalisering maakt verkooppraatjes niet waar

Universiteiten wisten internationalisering altijd goed te verkopen aan de belastingbetaler, die de studies van studenten uit Europa voor het overgrote deel sponsort. Studenten van buiten de Europese Economische Ruimte betalen hun eigen studiekosten, maar vragen natuurlijk ook woonruimte en aandacht van docenten.

Buitenlandse studenten zouden de gaten op de arbeidsmarkt kunnen dichten. Helaas: in de praktijk is 54 procent een halfjaar na het afstuderen uit Nederland vertrokken, blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek Studie & Werk van EW en SEO Economisch Onderzoek. Voor de intrede van corona was dit zelfs 65 procent.

Een smeltkroes van culturen in de collegezalen zou de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen. Een snelle en ongecorrigeerde blik op de resultaten van Beste studies 2022, de vergelijking van hogescholen en universiteiten van EW en ResearchNed, wijst op het tegendeel. Hoe groter het aandeel buitenlandse studenten, hoe minder tevreden studenten zijn over hun opleiding.

Kwantiteit voor alles

Een paar oplossingen komen in elk debat voorbij, ook afgelopen dinsdag. Zoals: verbied universiteiten om reclame te maken in het buitenland. Of: zorg dat er altijd een Nederlandstalige variant van een opleiding is. Beperk intussen met een numerus fixus het aantal toelatingen tot de Engelstalige variant. Nog beter: beperk de mogelijkheden van universiteiten om zelf de voertaal voor een opleiding te kiezen.

Wat nogal eens buiten beschouwing blijft, is de fundamentele oorzaak van de groei van het aantal studenten uit zowel eigen land als vanuit het buitenland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.