Premium Lock Robin Jetten pikt van de armen en geeft aan rijken

11 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Robin Hood. Foto: Screenshot YouTube

De extra kosten van zonnecellen en windmolens worden ‘gesocialiseerd’. Dat betekent dat de gewone burger meebetaalt aan zonnecellen op de daken van huizenbezitters en windmolens in hun tuin. Het is volgens een hoge ambtenaar ‘omgekeerde nivellering’. Geld pikken van de armen en dat verdelen onder de rijken, schrijft Simon Rozendaal.

Onze voorouders wisten al dat windmolens het slechts doen als de wind waait. In 1772 jubelde het Bataafs Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte dan ook over gemalen op steenkool: die ‘vuurmachines’, later bekend geworden als ‘stoommachines’, doen het altijd! En overal, ook dicht bij hoge bomen of gebouwen. Waar windmolens maar één tot anderhalve meter halen, pompen de ‘vuurmachines’ het water wel zes meter op.

Lees ook deze column van Simon Rozendaal: Kabels driemaal naar de maan door zon en wind

Zon en wind zijn weersafhankelijk en dat belast het stroomnet, zo waarschuwen deskundigen al sinds jaar en dag. Het ene moment spoelen er tsunami’s van elektronen door het net, maar wanneer het niet waait en de zon het laat afweten, is er doodse stilte – wanneer er tenminste geen back-up is van gas- of kerncentrales. Zoals elektrotechnisch ingenieur Henk Tolsma schreef in zijn boek Donkerluwte uit 2021: ‘Een stroomvoorziening alleen berustend op zon en wind is niet betrouwbaar.’

De afgelopen tijd is er massaal en bewust in zon en wind geïnvesteerd. Nederland is nu nummer twee in de wereld in zonnecellen en wereldkampioen wind op zee. En goh, wat raar, ons stroomnet kan het niet aan. Het is me wat, hoe zou dat nou komen?

Jetten verkoopt een blunder als een ‘dubbel succes’

En wat zegt minister Rob Jetten (D66)? ‘We hebben te maken met een dubbel succes: er is veel meer duurzame stroom bijgekomen dan we een paar jaar geleden dachten. En bedrijven zijn wakker geschud door de energiecrisis en maken nu veel meer tempo met elektrificatie.’ Je moet het maar durven. Een politieke blunder als een ‘dubbel succes’ verkopen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw