Premium Lock Wie is schuldig aan onze hoge CO2-uitstoot?

15 december 2022Leestijd: 4 minuten
De kerncentrale in Borssele. Foto: ANP

Jazeker, het duurt een jaar of tien, vijftien voor die twee nieuwe kerncentrales er staan. En dus hadden we eerder moeten beginnen en dan hadden we nu de laagste CO2-uitstoot per persoon van Europa kunnen hebben. Wie zijn er schuldig aan dat dit niet is gebeurd? Simon Rozendaal zet ze in de beklaagdenbank.

Het is waar dat het even duurt voor die twee nieuwe kerncentrales in Borssele er staan. Zit het tegen met vergunningen en zo, dan misschien wel vijftien jaar. Het klopt dus wat tegenstanders stellen, dat kernenergie tot 2035 geen grote rol speelt in het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Maar dit argument laat zich omdraaien. Stel dat Nederland twintig jaar geleden was begonnen met bouwen, elk jaar één kernreactor, dan had het nu de laagste uitstoot per inwoner van heel Europa. Tijd dus voor een spelletje zwartepieten rond de kerstboom: wie valt aan te wrijven dat dit niet is gebeurd?

Ter verhoging van de feestvreugde nog even wat cijfers. Nederland stootte in 2021 per inwoner 8,06 ton kooldioxide uit. Dat is even slecht als Duitsland (bruinkool) en Noorwegen (olie) en iets beter dan Polen met zijn kolen (8,6). Niet zo dramatisch als de vieze reus van Europa (Rusland met 12,1), maar veel slechter dan Frankrijk (4,7) en Zweden (3,4), twee landen die in het verleden in kernenergie investeerden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw