Premium Lock We zitten echt niet op een ‘highway to hell’

08 december 2022Leestijd: 3 minuten
Op de klimaattop zei VN-topman António Guterres dat ‘we met de voet op het gaspedaal op de klimaathel afstormen’. Foto: Mohamed Abdel Hamid/Anadolu Agency

Jazeker, de aarde warmt op en dat wordt sinds 1900 zo goed als zeker bepaald door de menselijke CO2-uitstoot. Dat wordt uitstekend weergegeven in de rapporten van het IPCC, het VN-panel dat de klimaatwetenschap bundelt. Bij de vertaling van die kennis tot beleid gaat er echter van alles en nog wat fout en dat leidt tot de huidige klimaathysterie, schrijft Simon Rozendaal.

In 1996 moest Gerbrand Komen hoognodig. Het was tijdens een pauze van het IPCC, het instituut van de Verenigde Naties dat de bevindingen van de klimaatwetenschap op een rij zet. Terwijl de directeur klimaatonderzoek van het KNMI ‘rustig stond te plassen’ samen met andere wetenschappers stormde de voorzitter het toilet binnen, de in 2020 overleden Welshe natuurkundige Sir John Houghton.

PaniekfabriekLees ook deze column van Simon Rozendaal: Paniekfabriek draait weer op volle toeren

Deze riep ‘Make strong statements!’ (doe stevige uitspraken) en rende weer het toilet uit, zoals Komen het in 2006 omschreef in Meteorologica, een vakblad voor meteorologen. Hij voegde daaraan toe dat buitenstaanders dit niet verkeerd moeten begrijpen. Er werd vergaderd over het eindrappport en daarbij zaten vertegenwoordigers van landen die de tekst graag wilden afzwakken. Om dicht bij de waarheid te blijven, moest er worden overdreven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw