Premium Lock Stikstofbeleid is groter probleem dan stikstof zelf

06 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Koeien in de wei in Mijdrecht. Foto: Nico Garstman/HH/ANP

Jawel, Nederland heeft een hoge stikstofuitstoot. Daar moet wel worden bij verteld dat de uitstoot de afgelopen decennia ruim gehalveerd is en luchtvervuiling een vrijwel verdwenen probleem is. Ook klopt het niet wat stikstofminister Van der Wal zegt over de staat van de Nederlandse natuur. Zo zijn er twintigmaal zoveel zeehonden en aalscholvers als vijftig jaar geleden. Het stikstofbeleid moet op de schop, schrijft Simon Rozendaal.

Zelden zullen mensen en organisaties zo diametraal tegenover elkaar hebben gestaan als bij stikstof. Mag ik als afgestudeerd chemicus, iemand die weet wat het verschil is tussen N2, NH3, NO, NO2 en NO3, tevens journalist die de wetenschap al zo’n 45 jaar volgt, een poging doen nuance en evenwicht aan te brengen?

Allereerst klopt het dat Nederland de hoogste stik­stof­uitstoot van Europa heeft. Dat beweert niet alleen het door boeren gewantrouwde RIVM, maar staat ook in alle internationale bronnen. Maar daar zou altijd bij moeten worden verteld dat vervuiling vandaag de dag gelukkig geen groot probleem meer is in Nederland.

Dat gebeurt bijna nooit. Zelfs de minister-president zegt op de radio dat de boeren de feiten niet aan hun kant hebben en verwijst dan naar de verzuring van de bodem. Luistert mijnheer Rutte, een historicus, wel naar chemici in zijn omgeving? De concentratie van zwaveldioxide (van oudsher de ernstigste vervuiling) is nog maar een paar procent van wat het vijftig jaar geleden was. Hetzelfde geldt voor andere vormen van vervuiling.

Stikstof en fijnstof

Eigenlijk zijn er maar twee staartjes vervuiling: stikstof en fijnstof. Ook voor die twee geldt echter dat de uitstoot in de afgelopen decennia met ongeveer de helft is afgenomen. In die zin is de verontwaardiging van de boeren alleszins begrijpelijk: waarom zo veel kabaal over stikstof als vervuiling een vrijwel gepasseerd station is? Zelfs het KNMI geeft het verdwijnen van luchtvervuiling als een van de verklaringen voor het feit dat de zon vaker schijnt dan vroeger.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw