Simon Rozendaal Premium Corner

Namens wie spreekt (‘eist’) de milieubeweging?

26 april 2022Leestijd: 4 minuten

Milieudefensie zegt gestoeld te zijn op de zorgen van ‘gewone burgers’ over ‘gevaarlijke klimaatverandering’. Ze zien zich bij de milieubeweging als volksvertegenwoordiger en rechters gaan daar nog op in ook. Dat opent perspectieven, bijvoorbeeld voor een vereniging die opkomt voor de belangen van de Nog Niet Geboren Nederlanders, schrijft Simon Rozendaal.

Peer de Rijk heeft een brief gestuurd naar 29 Nederlandse bedrijven en ‘eist’ een klimaatplan van hen. Nou, nou, wie denkt deze mijnheer wel dat hij is?

De Rijk is campagnemanager bij Vereniging Milieudefensie. Die ontving de afgelopen vijf jaar 27 miljoen euro subsidie. Bijna alle milieugroepen (op Greenpeace na) krijgen overigens geld van de staat. Waar critici in Rusland in de cel belanden, betaalt de Nederlandse regering organisaties als Milieudefensie en Urgenda om zand in de machinerie te strooien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat De Rijk door ons wordt betaald, betekent evenwel niet dat hij namens ons mag optreden. Ambtenaren, uitkeringstrekkers en al die anderen die subsidie ontvangen, sturen toch ook niet namens ons brieven?

Ze wanen zich daar dus echt een soort volksvertegenwoordigers

Milieudefensie omschrijft zichzelf als ‘een vereniging die gestoeld is op de zorgen van gewone burgers in de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering’. Ze wanen zich daar dus echt een soort volksvertegenwoordigers. Dat zijn ze niet. Peer de Rijk is niet gekozen, directeur Donald Pols niet, al die andere medewerkers evenmin.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.