Maarten Boudry Premium Corner

Groei is de oplossing en niet het kwaad

21 april 2022Leestijd: 6 minuten

Na vijftig jaar heerst nog altijd verkeerd beeld van pessimistische en naar nu blijkt onjuiste conclusies uit rapport van Club van Rome.

Lees ook deze column van Simon Rozendaal: Herlezing Club van Rome: wat een flutboek zeg

Het is dit jaar precies een halve eeuw geleden dat het invloedrijkste doemboek van het pre-klimaattijdperk op de wereld werd losgelaten: Limits to Growth, een rapport geschreven in opdracht van de Club van Rome. Daarin toonden wetenschappers aan de hand van computermodellen aan welke catastrofes de mensheid te wachten stonden als we niet snel en drastisch het roer omgooiden. Het boek werd een monstersucces, met 30 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

In tegenstelling tot andere doemboeken over milieu en overbevolking waarmee de jaren zeventig rijkelijk gevuld waren, klonk Limits to Growth erg geloofwaardig omdat het recht uit de cenakels van de economische en politieke macht kwam. De leden van de Club van Rome waren geen verwaaide hippies of boomknuffelaars, maar deftige industriële heerschappen, politici en diplomaten, die financiële steun genoten van onder meer de Volkswagen Stichting. En het computermodel World3 kwam uit de koker van Jay Forrester, een wetenschapper aan het vooraanstaande Massachusetts Institute of Technology (MIT). Respectabeler kan bijna niet.

Illustratie: Flos Vingerhoets

De Club van Rome maakte furore in Nederland

Nergens maakte de Club van Rome meer furore dan in Nederland, waar NRC Handelsblad in augustus 1971 al een wereldprimeur bracht met de beroemde kop: ‘Ramp bedreigt wereld’. Misschien is het daarom niet toevallig dat juist in Nederland verschillende schrijvers het 50ste jubileum aangrijpen om de Club en zijn beruchte rapport te rehabiliteren. De teneur: de Club van Rome was zijn tijd ver vooruit, maar helaas wilden we toen niet luisteren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.