Waarom afvallen moeilijker is dan veertig jaar geleden

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Geen koolhydraten, geen suiker of alleen maar superfoods: veel mensen strijden tegen de kilo’s en eenvoudig is dat niet. Voor deze groep is er slecht nieuws want het lijkt erop dat afvallen alleen maar moeilijker wordt.

Onderzoek van York University in Canada, dat is gepubliceerd in Obesity Research & Clinical Practice, toont aan dat afvallen tegenwoordig moeilijk is dan in de jaren tachtig. Veertigers van nu zijn zwaarder dan veertigers in de jaren tachtig die er dezelfde levensstijl op na hielden.

Sporten

Om nu ongeveer hetzelfde gewicht te hebben als volwassenen in de jaren zeventig en tachtig, moeten we nog minder eten en meer sporten dan zij in die tijd deden.

Hoogleraar Jennifer Kuk analyseerde met een groep onderzoekers data over het dieet van 36.400 Amerikanen van de periode 1971-2008. Ook keken de onderzoekers naar gegevens over lichaamsbeweging van 14.419 volwassenen in de periode 1988-2006.

De onderzoekers concluderen dat volwassenen in 2008 10 procent zwaarder zijn dan hun leeftijdsgenoten met hetzelfde eetpatroon in 1971. Als het gaat om lichaamsbeweging zijn de volwassenen van nu 5 procent zwaarder dan volwassenen in 1988, zegt onderzoeksleider Ruth Brown in een verklaring.

Volgens de onderzoekers is afvallen complexer dan ‘energie in’ en ‘energie uit, oftewel het is meer dan alleen maar opletten op wat mensen eten, en hoeveel zij bewegen.

Levensstijl

Hoe de verschillen precies zijn te verklaren, is onduidelijk maar Kuk heeft er wel een aantal gedachtes over. Zo zou het onder meer te maken hebben met het verschil in levensstijl. Mensen slapen minder en hebben meer stress.

Ook krijgen mensen tegenwoordig meer pesticiden en chemicaliën binnen en slikken we meer medicijnen. Bovendien kunnen we de temperatuur op veel plekken beter zelf beheren dan veertig jaar geleden, waardoor we geen calorieën verbranden om ons lichaam warm te houden.

‘Wij denken dat al deze resultaten een klein effect hebben, maar bij elkaar opgeteld maakt het een groot verschil,’ zegt Kuk.

Dat voldoende slaap belangrijk is voor een gezond gewicht, bleek vorige week opnieuw uit een onderzoek van de University of California. Proefpersonen die minder slapen, hadden een hoger BMI dan proefpersonen die wel voldoende slaap kregen. Dit laat zich vooral zien bij jong volwassenen.