Soa-test plus antibiotica zonder tussenkomst van huisarts?

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Simon Rozendaal drinkt een biertje met Hubert Mooren, die een soa-test heeft ontwikkeld voor mensen die liever niet naar de huisarts gaan.

Hij ziet er goed uit, de kartonnen doos die Hubert Mooren heeft bedacht en op kantoor in elkaar zet. Openlab – test jezelf, dat staat erop. Wie hem openmaakt, komt een plastic buisje tegen waarin urine moet worden gedeponeerd en dat à raison van 70 euro in een ziekenhuislaboratorium wordt onderzocht op drie geslachtsziekten: chlamydia, gonorroe en trichomo­niasis. Binnen 48 uur uitslag.

De boomlange Rotterdammer Mooren (32) studeerde bedrijfskunde. Zijn vader is biochemicus, vandaar die interesse in enzymen, genen en ziekten.

Huisarts

We spreken af in zijn favoriete café in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Hij vertelt met een biertje in de hand dat hij het liefst de huisarts helemaal zou passeren en niet alleen de tests via Openlab zou willen uitvoeren maar ook nog eens antibiotica zou willen voorschrijven. En zelftests op de markt brengen om in urine kanker aan te tonen. Maar ja, dat kan niet in Nederland. En zover is het ook nog lang niet. Eerst kijken hoe dit valt.

Zijn test is hoe dan ook goedkoper dan die bij de huisarts. ‘Die vraagt tussen de 40 en de 300 euro alleen voor een test op chlamydia.’ Ook kent hij studenten die liever niet naar de huisarts gaan omdat ze een oogje hebben op de assistente en aan haar moeten vertellen dat ze vrezen een ­geslachtsziekte te hebben.

Garage

Openlab is nog klein, maar dat kan veranderen. Een inspirerend voorbeeld is het Amerikaanse Theranos, dat dezelfde soort tests maakt als Openlab en ook klein begon, in een garage in het Californische Palo Alto (waar hebben we dat eerder gehoord?). Dat bedrijf is nu miljarden waard.

En al die ethische discussies of het wel verantwoord is om zelftests op internet te bestellen? ‘Ach, als je oud genoeg bent om seks te hebben, ben je ook oud genoeg om jezelf te testen.’

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015