Premium Lock Raslysatie: pasteurisatie, maar dan zuinig (en net zo lekker)

13 september 2023Leestijd: 4 minuten
Rasmus Mortensen met zijn innovatieve raslysatiesysteem

Al ruim 160 jaar wordt voedsel van ziekteverwekkers ontdaan door pasteurisatie, een gecontroleerd verwarmingsproces. Een Deense uitvinder zet dat nu op zijn kop.

Het was op 20 april 1862 dat Louis Pasteur voor het eerst bacteriën in voedsel vernietigde door het kort te verhitten. Dat proces kreeg zijn naam: pasteurisatie. De Deen Rasmus Mortensen hoopt dat kunstje nu te herhalen, maar dan met een moderne variant. Hij bedacht nieuwe technologie voor het doden van gevaarlijke ziekteverwekkers die voedsel en dranken bederven. Hij richtte daarvoor het bedrijf Lyras op: ‘Ly’ van het Deense lys, wat licht betekent, en ‘ras’ voor de eerste drie letters van zijn voornaam. Zijn nieuwe techniek noemt hij ‘raslysatie’, waarbij hij die twee lettergrepen omkeert.

Door pasteurisatie behouden voedsel en drank veel van hun goede, natuurlijke eigenschappen, terwijl ziekteverwekkers zoveel als nodig worden gedood. Zo zijn ze veilig te consumeren en toch nog smakelijk. Alle ziekteverwekkers doden kan ook – dat heet sterilisatie – maar dit gaat ten koste van de goede eigenschappen van het product. Pasteur ontdekte dat minstens 15 seconden verhitten op minimaal 72 graden Celsius de schadelijke bacteriën vernietigt, terwijl het voedsel goed blijft.

FrieslandCampina schafte onlangs het raslysatiesyteem aan

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw