Premium Lock 37 tips voor een gezond leven

09 augustus 2023Leestijd: 15 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Onderzoek naar ons lichamelijk welzijn staat nooit stil. EW zet in dit Gezondheids-ABC de nieuwste wetenschappelijke inzichten op een rij die helpen om lang en gezond te leven.

AI

De verwachtingen rond kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg zijn hoog. Een concreet voorbeeld van een succesvolle toepassing is de inzet van AI bij stoppen met roken. Onderzoekers van Cambridge University volgden 209 rokers die wilden stoppen. Ze kregen allen online ondersteuning, maar de helft kreeg daarnaast de app Quit Sense. Deze app leert en analyseert de momenten, locaties en aanleidingen van eerdere keren dat proef­personen toch weer een sigaret opstaken en toont op basis ­daarvan boodschappen op het scherm die hen door die moeilijke momenten heen helpen. In de groep die de app gebruikte, bleken na zes maanden vier keer zoveel deelnemers te zijn gestopt met roken als in de controlegroep.

Illustratie: Carolyn Ridsdale

Alcohol

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) speelt met de gedachte om de verkoop van alcohol in sportkantines te verbieden. De laatste decennia zijn de adviezen omtrent alcohol steeds strikter geworden. Waar voorheen aan één of twee glaasjes per dag nog positieve gezondheidseffecten werden toegeschreven, adviseert de Gezondheidsraad sinds 2015 om helemaal geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan één glas per dag. Niet alle medici zitten op één lijn: de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie houdt vol dat regelmatig een kleine hoeveelheid alcohol het risico op hartziekten verlaagt. Maar de Gezondheidsraad kijkt naar het totaalbeeld en komt tot een strengere richtlijn. Voorlopige consensus: alcohol levert over de hele linie geen noemenswaardige gezondheidsvoordelen op. Het lichaam kan een glaasje per dag prima aan, maar meer levert al gauw schade op.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw