De beste van 2022: winnaars uit de onderzoeken van EW

16 december 2022Leestijd: 3 minuten
Illustratie: Ytje Veenstra

Waarheen voor een kunstknie? Welke studies zijn kansrijk? Waar kun je die het beste volgen? Wat is de ideale woonplek? Winnaars uit de onderzoeken van EW.

Beste studies

Ruim honderd gouden medailles voor topstudies

Van 2.273 beoordeelde opleidingen krijgen 340 een medaille, waarvan 112 goud. Studenten zijn daar zeer tevreden. Wageningen University & Research en Christelijke Hogeschool Ede winnen relatief het vaakst goud.

> Naar het onderzoek

Studie & Werk

De waarde van diploma’s op de arbeidsmarkt

Hbo’ers en academici van 25 studies zijn het minst vatbaar voor schommelingen op de arbeidsmarkt. Het gaat daarbij om alumni van onder meer geneeskunde, fiscale en digitaliseringsstudies en lerarenopleidingen. Om kansrijke studies te identificeren, zijn geanonimiseerde gegevens over 1,9 miljoen afgestudeerden geanalyseerd.

> Naar het onderzoek

 

Wie verdient wat?

Salaris voor 250 beroepen

Bestuursvoorzitters van middelgrote organisaties staan boven aan de salarissenlijst voor 250 beroepen. Hun mediane bruto­salaris is 537.200 euro per jaar. Ter vergelijking: eerstegraadsleraren krijgen doorgaans 61.400 euro, de doorsneeloodgieter in loondienst 28.200 euro per jaar.

> Naar het onderzoek

 

Beste scholen

Geen oordelen, maar wel nuttige informatie

Beste scholen 2022 biedt informatie over 3.063 afdelingen van 1.247 vestigingen van middelbare scholen. Onder meer conclusies van de Inspectie van het Onderwijs over de kwaliteit van scholen zijn vermeld. Doordat onderwijsresultaten zijn beïnvloed door corona zijn dit jaar geen oordelen geveld.

> Naar het onderzoek

Beste ziekenhuizen en klinieken

Van zes veel voorkomende behandelingen is kwaliteit het hoogst bij 51 zorginstellingen.

Voor zes behandelingen is op basis van openbare gegevens nagegaan bij welke ziekenhuizen en klinieken je het beste terecht kunt. Het gaat om de volgende ingrepen: gewichtsverminderende operaties (zoals maagverkleining), staaroperaties, behandeling van borstkanker, heup- en knieprotheses en behandeling van veneuze ziekten zoals spataderen. In totaal 51 zorginstellingen krijgen een maximale score voor ten minste één behandeling, het gaat om 25 ziekenhuizen en 26 klinieken. Het Beatrixziekenhuis van Rivas Zorggroep in Gorinchem haalt met drie behandelingen de maximaal haalbare score.

> Naar het onderzoek

 

Beste gemeenten

Hét onderzoek naar kwaliteit van woonomgevingen

Rozendaal is beste woongemeente. Nijmegen is dé zorgstad, Zwolle onderwijsstad. Het Oosten en Zeeland zijn harmonieus. Hoorn heeft de beste binnenstad. Buurten in Amsterdam, Rotterdam, Sneek, Hoorn en Amstelveen blinken uit in voorzieningen. Vijftig van in totaal 10.099 buurten zijn zeer ‘voorzieningenarm’.

> Naar het onderzoek

 

Huizenprijzen

Vergelijking van prijzen per vierkante meter in alle 3.248 wijken

Duurste wijk is de Amsterdamse Vondelbuurt. Daar werd 9.596 euro per vierkante meter woonoppervlak betaald. Goedkoopste plek is Vrouwenparochie, Friesland: 1.310 euro per vierkante meter. Zoetermeer Centrum is met 3.301 euro per vierkante meter de meest gemiddelde plek wat betreft huizenprijzen.

> Naar het onderzoek

 

Toplocaties

De economische vitaliteit op lokaal en regionaal niveau

Economische hotspots zijn in de eerste plaats Haarlemmermeer, Rotterdam en Den Bosch. Extra aandacht krijgt industriële bedrijvigheid. Daarmee staat gemeente Veldhoven op één, gevolgd door Zoeterwoude. Op het gebied van kleinere industriële bedrijvigheid – tot vijftig werknemers per bedrijf – ‘wint’ Renswoude.

> Naar het onderzoek

 

Top 500 Bedrijven

Ranglijst van bedrijven met de meeste omzet

Nadat Shell jarenlang boven aan de EW-lijst met grootste bedrijven stond, is er nu een nieuwe nummer één: oliehandelaar Vitol. Op plek twee staat supermarktketen Ahold Delhaize, op drie verzekeraar Aegon. De Top 500 is divers en dat maakt de economie crisisbestendig.

> Naar het onderzoek

 

Top 200 Familiebedrijven

Tiende editie van lijst van grootste bedrijven waar nazaten van oprichters de scepter zwaaien

Bierbrouwer Heineken is het grootste familiebedrijf, gevolgd door SHV, een conglomeraat met dochters als Mammoet, Eriks en Nutreco. Op de derde plek staat autodealer PON. In de Top 200 Familiebedrijven valt op dat steeds meer vrouwen binnen de familie het voortouw nemen, bijvoorbeeld als commissaris. Dat is ook zo in de drie grootste bedrijven op de lijst.

> Naar het onderzoek

 

EW werkte samen met Bureau Louter, Berenschot, SEO Economisch Onderzoek, ResearchNed, het Kadaster, SiRM en Bureau van Dijk. Vergelijk scholen, studies, ziekenhuizen, beroepen, bedrijven en buurten op ewonderzoeken.nl.