Premium Lock IJzersterke ecosystemen: economische prestaties van alle gemeenten

08 december 2022Leestijd: 4 minuten
Computergestuurde machines, zoals bij Arendsen Plaatwerk in Ulft, maken werken in de metaalindustrie aantrekkelijker voor jongeren. Foto: Mischa Keijser

EW en Bureau Louter vergelijken economische prestaties in gemeenten en regio’s. Toplocatie 2022 is Haarlemmermeer. Hoe ontstaan economische netwerken of ‘ecosystemen’?

Bedrijven met massa trekken vaak nieuwe bedrijvigheid aan. Bekend voorbeeld: Schiphol. Zonder de luchthaven was Haarlemmermeer niet Toplocatie 2022. Bedrijven vestigen zich er niet alleen omdat zij zélf afhankelijk zijn van in- en uitgaand vliegverkeer, maar ook omdat zij zakendoen met handelaren en vervoerders die dat wel zijn.

Zo ontstaat een netwerk van producenten, toeleveranciers, transportbedrijven en opleidingscentra: ecosystemen die zichzelf in leven houden. Als het goed is tenminste, want in de coronajaren moest subsidie de raderen in de Haarlemmermeer draaiende houden.

Rotterdam en Den Bosch staan respectievelijk op plek 2 en 3 van de ranglijst met economische toplocaties. Son en Breugel is economisch gezien de meest vitale ‘suburbane gemeente’. Op bedrijventerrein Ekkersrijt, met onder meer logistieke en technologiebedrijven en een meubelboulevard, werken meer dan 10.000 mensen, terwijl de gemeente in totaal nog geen 18.000 inwoners telt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.