Pandemie Premium Corner

Uitgestelde zorg: welke lessen zijn er getrokken?

01 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Tijdens de coronacrisis is veel reguliere zorg uitgesteld. Lessen die daaruit te leren zijn, kunnen ook helpen als er geen pandemie is.

Schelto Kruijff (45), hoogleraar oncologische chirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen, maakte zich in het begin van de coronacrisis ­direct al zorgen over de effecten van de pandemie voor ‘non-COVID-patiënten’, de reguliere patiënten die hun behandelingen uitgesteld zagen worden. ‘Onze operatieruimten werden leeggeveegd, we konden nauwelijks patiënten meer opereren. Als chirurgen stonden we even helemaal buitenspel. En dan ga je je toch afvragen: wat voor effect heeft dit?’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Om daarvan een goed beeld te krijgen, zocht Kruijff al snel contact met ­Michel Wouters van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA), een stichting die voor 23 ingrepen uitkomsten van behandelingen registreert. Met collega’s ontwikkelde hij een korte vragenlijst met tien tot vijftien vragen – een ‘COVID-module’ – die alle artsen vanaf april 2020 invulden bij de diverse behandelingen in de DICA-registratie.

Zes landelijke kwaliteitsregistraties van behandelingen

Behalve naar de uitkomsten van de wel uitgevoerde behandelingen zijn zij onder meer gevraagd naar het aantal niet uitgevoerde ingrepen, uitstel van operaties, de wachttijd voor patiënten en eventuele alternatieve behandelingen die zijn uitgevoerd als een beoogde operatie niet kon doorgaan. Om zo later te kunnen onderzoeken wat het effect van de pandemie voor deze patiënten is geweest. Dit onderzoek is nog in volle gang – de eerste resultaten verwacht Kruijff binnen enkele weken in een wetenschappelijk tijdschrift te publiceren – en wordt met subsidie van financieringsorganisatie ZonMw de komende tijd verder uitgebreid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.