Een derde prik is veilig, maar het EMA wil niet zeggen of het nodig is

05 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP

Het EMA adviseert niet dat een derde vaccinatie nodig is voor de hele bevolking. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau is een derde prik veilig om te geven en heeft die ook een positief effect, maar dat wil niet zeggen dat hij ook nodig is. Mensen met een zwak immuunsysteem kunnen de prik volgens het Geneesmiddelenbureau wel goed gebruiken. Vier vragen en antwoorden over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

1. Wat adviseert het EMA?

In een persconferentie op dinsdag 5 oktober lichtte het EMA het besluit toe om zogenoemde boostershots te adviseren voor mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem. Zowel de vaccins van Moderna als Pfizer/BioNTech zijn door het Europese medicijnagentschap hiervoor goedgekeurd.

Prik

Lees meer over een zogeheten booster shot’ : Is een derde prik wel of niet nodig?

De derde prik kan al 28 dagen na de tweede vaccinatie worden gegeven aan twaalfjarigen en ouder met zo’n zwak immuunsysteem. Bij die mensen veroorzaakt de reguliere vaccinatie nauwelijks een immuunreactie, waardoor zij zeer vatbaar blijven voor het coronavirus. De derde prik kan bij sommige mensen het benodigde duwtje in de rug zijn om een afweerreactie op te wekken.

Het agentschap geeft geen duidelijk advies of andere mensen ook zo’n derde vaccinatie moeten krijgen. Volgens het EMA staat het vast dat het geven van een derde prik veilig en effectief is als die zes maanden na het tweede vaccin wordt toegediend, maar dat wil het niet zeggen dat hij ook nodig is. Het EMA adviseert daarom verder niet of en op welke manier zo’n derde prik moet worden gegeven in Europese landen. Dat laat het agentschap over aan landelijke adviesorganen. In Nederland is dat de Gezondheidsraad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Wat is het beleid voor een derde prik in Nederland?

Het advies van het EMA sluit aan bij het beleid dat Nederland voert. Terwijl andere landen massaal een derde prik geven, is Nederland behoedzaam. Sinds deze week krijgen alleen mensen met zo’n ernstig gecompromitteerd immuunsysteem een derde vaccin. Dat is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad uit september en past ook bij de zienswijze van het EMA.

Nederland wijkt met het geven van derde vaccins af van andere landen. In Israël is de derde prik voor iedereen beschikbaar en zelfs nodig om aan het openbare leven deel te nemen. In de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland krijgen ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem de booster.

3. Hoe gaat het in Nederland met het coronavirus?

Het tweede weekeinde zonder de bekende anderhalve meter, maar met de coronapas is achter de rug. Het aantal besmettingen heeft zich na een daling gestabiliseerd rond een gemiddelde van ongeveer 1.600 coronabesmettingen per dag. In de ziekenhuizen liggen dinsdag 5 oktober 483 coronapatiënten, van wie 132 mensen op de intensive care. Het aantal coronapatiënten is het hoogste in een week tijd.

De vaccinatiegraad in Nederland kruipt omhoog. Volgens het RIVM is naar schatting nu 82,9 procent van alle 18-plussers volledig gevaccineerd. Van iedereen boven de twaalf jaar heeft 84,4 procent een eerste vaccinatie ontvangen en is 80,5 procent volledig gevaccineerd.

4. Zijn er nog ontwikkelingen rondom het coronavirus?

De wetenschap wordt steeds wijzer over het coronavirus en de bescherming die vaccins bieden. Uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet blijkt dat het vaccin ook na langere tijd tot 90 procent bescherming biedt tegen ziekenhuisopname. De bescherming tegen besmetting loopt wel aanzienlijk terug. In de eerste maand na volledige vaccinatie is dat 88 procent, maar na vijf maanden is dat 47 procent.

Ook lijkt een eerste coronamedicijn te zijn ontwikkeld. Farmaceut Merck claimt die doorbraak. De pil molnupiravir bestrijdt na de eerste symptomen het virus in het lichaam. In een persbericht stelt Merck dat dankzij het middel de kans om door corona in het ziekenhuis terecht te komen of te overlijden, met 50 procent afneemt, vergeleken met de placebogroep. De onderliggende onderzoeksdata zijn nog niet openbaar gemaakt.