Coronavirus Premium Corner

De bron van de pandemie blijft onzeker: kwam virus wel of niet uit lab?

16 juni 2021Leestijd: 4 minuten

De herkomst van het virus blijft in nevelen gehuld, ­zeker als China geen volledige openheid geeft.

De geruchten over de herkomst van het coronavirus blijven rondzingen. Al meer dan een jaar bestaat er in diverse landen ernstige twijfel over de lezing dat het virus vanuit de natuur op een markt in Wuhan terechtkwam. De ogen zijn daarbij steeds gericht op het Wuhan Institute of Virology, dat al jaren onderzoek doet naar coronavirussen.

Die aanwijzingen zijn zeer divers, maar het zijn zelden implicaties van virologische aard en ze vormen nooit onomstotelijk, spijkerhard bewijs. Het zijn eerder stukjes die kunnen passen in een puzzel van de lab-lektheorie, maar die ook kunnen overeenkomen met de verklaring dat het virus uit de natuur kwam.

SkyNews is overtuigd van enorme doofpot­operatie

Op sommige punten hebben de Chinezen de schijn tegen. De onderzoekscommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die in februari in Wuhan poogde te achterhalen waar het virus vandaan kwam, kreeg pas na lang aandringen toegang tot China en het laboratorium. Daar kregen de wetenschappers, onder wie viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC, wel de relevante Chinese wetenschappers te spreken en hadden ze de indruk dat die geen geheimen hadden. Maar de commissie kreeg niet alle ruwe onderzoeksdata te zien, zeggen critici. Waarom zou China niet gewoon alle gegevens over het onderzoek van vleermuisvirussen publiek maken, als het niets te verbergen heeft?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.