Premium Lock De bron van de pandemie blijft onzeker: kwam virus wel of niet uit lab?

16 juni 2021Leestijd: 4 minuten
ART_24_corona_238297_IMG_GEZCORONAGettyImages-1320993224

De herkomst van het virus blijft in nevelen gehuld, ­zeker als China geen volledige openheid geeft.

De geruchten over de herkomst van het coronavirus blijven rondzingen. Al meer dan een jaar bestaat er in diverse landen ernstige twijfel over de lezing dat het virus vanuit de natuur op een markt in Wuhan terechtkwam. De ogen zijn daarbij steeds gericht op het Wuhan Institute of Virology, dat al jaren onderzoek doet naar coronavirussen.

Die aanwijzingen zijn zeer divers, maar het zijn zelden implicaties van virologische aard en ze vormen nooit onomstotelijk, spijkerhard bewijs. Het zijn eerder stukjes die kunnen passen in een puzzel van de lab-lektheorie, maar die ook kunnen overeenkomen met de verklaring dat het virus uit de natuur kwam.

SkyNews is overtuigd van enorme doofpot­operatie

Op sommige punten hebben de Chinezen de schijn tegen. De onderzoekscommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die in februari in Wuhan poogde te achterhalen waar het virus vandaan kwam, kreeg pas na lang aandringen toegang tot China en het laboratorium. Daar kregen de wetenschappers, onder wie viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC, wel de relevante Chinese wetenschappers te spreken en hadden ze de indruk dat die geen geheimen hadden. Maar de commissie kreeg niet alle ruwe onderzoeksdata te zien, zeggen critici. Waarom zou China niet gewoon alle gegevens over het onderzoek van vleermuisvirussen publiek maken, als het niets te verbergen heeft?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw