Coronavirus Premium Corner

Geruchten dat virus uit het lab kwam, zwellen aan

25 mei 2021Leestijd: 4 minuten

De theorie dat het coronavirus uit een Chinees lab kwam, blijft rondzingen, niet alleen onder complotdenkers. De Nederlandse viroloog Peter Rottier kent het Wuhan Institute of Virology goed. Hij ziet nog steeds geen sterke aanwijzingen voor een lab-lek. Maar: ‘Helemaal uitsluiten kun je het nooit.’

Na de uitbraak van de corona­crisis leek de bron van alle ellende snel gevonden. Het virus greep voor het eerst om zich heen op een markt in Wuhan in China, en was vermoedelijk van vleermuizen via civetkatten of schubdieren bij mensen terechtgekomen. Logisch, gezien het feit dat eerdere coronavirussen ook van vleermuizen afkomstig bleken.

Maar de nabijheid van het Wuhan Institute of Virology voedde al snel theorieën over een andere optie, namelijk dat het virus was gelekt of zelfs verspreid. Die beschuldiging kwam vooral uit het kamp van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. De meeste viro­logen verwierpen die gedachte en ook een onderzoekscommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie hecht weinig geloof aan de theorie van een door mensen gefabriceerd virus.

Vriendschappelijke banden met Chinese wetenschappers

Emeritus hoogleraar virologie aan de Universiteit Utrecht Peter Rottier kent het Wuhan-lab goed. ‘SARS was in 2003 de aanleiding om samenwerking met de Chinezen te zoeken. Ik ben geregeld in het lab geweest en heb veel Chinese wetenschappers leren kennen, onder wie Shi Zhengli, de vrouw die het vleermuisonderzoek leidt. De meesten van hen hebben een deel van hun opleiding in het Westen gevolgd. Het is eigenlijk niet anders werken dan met andere buitenlandse wetenschappers. Er zijn echt vriendschappelijke banden.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.