Premium Lock WHO na Wuhan-missie: wellicht kwam virus toch niet uit China

17 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Viroloog Marion Koopmans (links) in China. Foto: Hector Retamal/AFP/ANP

WHO opvallend mild voor China

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat onderzoeken of het coronavirus niet uit Wuhan komt, maar via bevroren voedsel in China is beland. Dat is een van de mededelingen waarmee een groep wetenschappers, onder wie de Nederlandse Marion Koopmans, is teruggekeerd van de China-missie die als doel had de oorsprong van het virus te vinden. De WHO houdt na de missie ook rekening met de optie dat er buiten China al vóór eind 2019 COVID-gevallen waren. Veel van de bevindingen staan haaks op de gangbare theorie dat het virus in China van dier op mens oversprong. De missie kreeg na zijn eindpresentatie forse kritiek op de bereidwilligheid om voor China gunstige hypotheses uit te werken. Bovendien gaan er geruchten dat China de onderzoekers cruciale data over besmettingen heeft onthouden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw