Met apps op zoek naar het virus

04 april 2020Leestijd: 2 minuten
Verspreiding van mensen met symptomen volgens app LUMC

Meten is weten, dus proberen onderzoekers en medici op allerlei manieren data te verzamelen over de verspreiding van het coronavirus.

Hoe weet je of je COVID-19 hebt? Voor een gewone burger een moeilijk te beantwoorden vraag, want wie lichte klachten heeft en niet werkt in de zorg, komt op dit moment niet in aanmerking voor een test die kan vaststellen of hij het virus heeft.

Toch kan aan de hand van symptomen en andere informatie wel een voorzichtige diagnose worden gesteld. Sinds een paar weken is er een app in de lucht van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, ontwikkeld door het bedrijf Luscii, dat al jaren werkt aan digitalisering van informatie in de zorg.

Gericht, persoonlijk gezondheidsadvies

Wie de app downloadt (voor iOS en Android) en zich aanmeldt, kan dagelijks enkele vragen beantwoorden waarmee mogelijke symptomen in kaart worden gebracht, zoals hoesten, keelpijn en verhoging. Je moet daarvoor wel zelf je temperatuur kunnen meten. De app stuurt de gegevens naar de database en als er aanleiding voor is, krijgt de gebruiker advies om binnen te blijven. En als er aanleiding toe is, kan het medisch team van het OLVG contact opnemen. De gegevens worden daarnaast anoniem gebruikt om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het virus.

De OLVG-app kon in eerste instantie alleen worden gebruikt in en om Amsterdam en Almere, maar is inmiddels door veel meer ziekenhuizen in gebruikgenomen, zoals het UMC Utrecht, Maasstadziekenhuis Rotterdam en Medisch Spectrum Twente.

Inzicht krijgen in verspreiding en gedrag

Vrijdag 3 april kwam er nog een corona-app beschikbaar, de COVID Radar van het Leids Universitair Medisch Centrum, ook weer voor iOS en Android.  Deze app is vooral bedoeld om in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt en hoe dit zich verhoudt tot de mate waarin Nederlanders in contact zijn geweest met anderen.

De COVID Radar stelt daarom allerlei vragen over gezondheid, maar wil ook weten met hoeveel mensen de gebruiker buiten zijn gezin in contact is geweest, hoeveel uur hij buiten heeft doorgebracht, enzovoort. Daaruit volgt geen gezondheidsadvies (zoals de OLVG-app doet), maar het geeft hopelijk veel verhelderende data voor wetenschappers. De gebruiker kan in de app twee kaartjes volgen: één waarop de meldingen van mensen met symptomen staan weergegeven, en één die bijhoudt hoe goed Nederlanders zich – naar eigen zeggen – houden aan de regels voor sociale onthouding. Binnen een halve dag kleurden de kaartjes al flink vol, wat betekent dat de app veel wordt gebruikt.