Lockdown

Dankzij videochat toch samen met familie of vrienden: alle opties op een rij

28 maart 2020

Nu bezoekjes in levenden lijve beperkt of verboden zijn, is beeldbellen met een hele groep een welkom alternatief. Welke mogelijkheden zijn er en hoe werken ze?

FaceTime

Iedereen met een Mac, iPhone of iPad is waarschijnlijk wel bekend met het videotelefonieprogramma van Apple. Het is voorgeïnstalleerd en laat je heel eenvoudig beeldbellen met andere Apple-gebruikers. Dat is meteen ook het nadeel, wie een apparaat heeft van een andere producent is met FaceTime niet te bereiken. Er staan wel apps met een op FaceTime lijkende naam in de Google Play Store, maar dat zijn geen officiële apps en werken vaak niet goed.

Vanaf iPhone 6S en iPad Air2 is het mogelijk om via FaceTime ook met meer dan twee deelnemers een videogesprek te voeren. Wie al in het gesprek zit, kan een volgende persoon toevoegen door op + te klikken, de contactpersoon te selecteren en vervolgens te klikken op ‘Voeg iemand toe aan FaceTime’. Dat kan met maximaal 32 personen.

WhatsApp

Ook WhatsApp biedt de mogelijkheid tot videobellen met meerder personen. Dat doe je door een chat met bestaand WhatsApp-contact te selecteren en dan bovenin op het icoontje met de camera te klikken. Eenmaal in gesprek kun je nog twee deelnemers toevoegen. Het is ook mogelijk vooraf een nieuwe groep te maken met videobel-optie. Wat gek genoeg niet kan, is om in een bestaande groep een videogesprek te starten.

Google Duo of Hangouts

Een van de minst gebruikte functies van Google is Duo. Het zit standaard op Android-toestellen, maar er is ook een versie voor iPhone en iPad en bijna elk apparaat met een scherm en een internetverbinding. In Duo kun je maximaal 11 mensen uitnodigen voor een groep. Je nodigt ze uit voor een groep waarna je een videogesprek kunt beginnen.

Naast Duo is er ook Hangouts van Google. Lange tijd een mislukt antwoord op allerlei chatdiensten die wel veel gebruikers trokken, maar nu onverwacht weer in trek. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het stijgende gebruik van Google Classroom, de leeromgeving die veel basisscholen gebruiken om online lessen te verzorgen. Hangouts is daarop een logische aanvulling. Je kunt maximaal tien deelnemers uitnodigen voor een gesprek in de gewone versie, uit je contactpersonen of door middel van een uitnodiging via e-mail.

Skype (voor bedrijven)

Heel veel thuiswerkers zullen de afgelopen twee weken hebben vergaderd via Skype, de videoconferentie-app van Microsoft. Skype werkt uiteraard op Windows-computers, maar ook op Apple-apparaten of Android-toestellen. Het is wel een wat star systeem, omdat het werkt met accounts en gebruikersnamen voor alle gespreksdeelnemers. In bedrijven is dat niet zo’n obstakel omdat de meesten wel een bedrijfsaccount hebben, maar voor particulier gebruik is het wat omslachtig.

Zoom

Deze toepassing is een van de winnaars van de corona-pandemie. Honderdduizenden mensen die visueel in contact wilden blijven tijdens hun quarantaine of isolatie, kwamen erachter dat Zoom een heel laagdrempelige en prettige app is om te beeldbellen. De gastheer heeft een account nodig, de genodigden hoeven alleen de app te downloaden en op de link te klikken die de organisator stuurt. Zoom heeft verschillende versies, de één-op-één-dienst is gratis, gesprekken tot 100 deelnemers zijn gratis tot 40 minuten. Alle personen worden in blokjes op het scherm naast elkaar weergegeven, afhankelijk van de afmeting van het scherm variërend van 4 tot 49 personen. In Zoom is het mogelijk om een achtergrond te projecteren en foto’s of links door te sturen.

Houseparty

Nog zo’n stijger is Houseparty. De naam zegt het al, deze videobel-app is echt gericht op gesprekken van het type vrijdagmiddagborrel. Houseparty heeft meer dan de andere diensten het karakter van een sociaal netwerk: met de andere diensten communiceer je vooral in je eigen (werk)kring. Bij Houseparty is er de mogelijkheid om makkelijk in contact te komen met alle mensen in je sociale netwerk die een Houseparty-account hebben. De app geeft (afhankelijk van je instellingen) een seintje als een van de personen uit je contacten (bijvoorbeeld Facebook) online is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Houseparty faciliteert gesprekken tot slechts 8 personen, maar je kunt wel weer verscheidene ‘party’s’ tegelijk vieren. En ter verhoging van de feestvreugde biedt Houseparty extra vermaak zoals quizzen en het tekenspel Quickdraw.

Overige

Er zijn nog meer apps voor videochat, die wat minder worden gebruikt maar voor sommige gebruikers wellicht handig zijn, zoals Whereby, Jitsi en Discord. Ook de onder tieners zeer populaire app SnapChat biedt de mogelijkheid tot groepsvideobellen met maximaal 16 personen met account, en daarnaast kun je ook via Facebook en Instagram videobellen met (kleine) groepen.

Let op uw privacy

Enige alertheid is overigens geboden bij het gebruik van de chatdiensten. Ze nemen het niet allemaal even nauw met de privacy en data van de gebruikers. En het zijn nou net de opkomende diensten Zoom en Hangouts die van verschillende kritiek kritiek krijgen.

Zoom meldt in zijn gebruikersovereenkomst dat gegevens kunnen worden gedeeld met Facebook. Dat betreft bijvoorbeeld gegevens over wanneer u de app opent, naar welke schermen de gebruiker kijkt (ook buiten Zoom), et cetera. Ook heeft Zoom een Attendee Attention Tracker. Die houdt bij of iemand in het gesprek met andere zaken bezig is, vooral bedoeld voor zakelijk gebruik. In privésessies zal daarvan geen misbruik worden gemaakt, maar op het werk is dit nogal een inbreuk op de privacy.

Bij Houseparty zit het risico van privacyschending vooral in de open deuren van de app, die passen bij het karakter van de dienst. Zo goed als iedereen kan zonder kloppen binnenkomen in een gesprek, omdat alle accounts standaard op openbaar staan. Dat kun je overigens wel veranderen in de instellingen. Aangezien de instellingen en voorwaarden van dit soorten diensten (onder druk) geregeld veranderen, is het goed altijd even goed de standaardinstellingen te checken en een blik op de voorwaarden te werpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.