Ding mee naar de zesde Elsevier Weekblad/Johan de Witt-scriptieprijs

18 juli 2019Leestijd: 3 minuten
De genomineerden en winnaars van vorig jaar. Tweede van rechts winnaar Lidewij Nissen. Foto: Peter Hilz.

Voor de zesde keer reikt de historische vereniging Vrienden van De Witt een prijs uit voor de beste universitaire geschiedenisscriptie die betrekking heeft op de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw. Dit jaar gebeurt dat samen met Uitgeverij Verloren in Hilversum en Elsevier Weekblad. De prijs heeft als doel historisch onderzoek naar dit belangrijke tijdvak te stimuleren.

Studenten die willen meedingen naar deze prijs, dienen hun afgeronde scriptie vóór 13 september 2019 te mailen naar [email protected] (in Word of als pdf). Zowel bachelor- als masterscripties, in het Nederlands en in het Engels, komen in aanmerking. Ze mogen niet ouder zijn dan drie jaar en kunnen slechts één keer worden ingediend.

1.500 euro, jaarabonnement EW en lidmaatschap Vrienden van De Witt

De prijs voor de beste masterscriptie bestaat uit een oorkonde, een bedrag van € 1.500, een boekenpakket van Elsevier Weekblad (inclusief een jaarabonnement op EW) én een jaar lidmaatschap Vrienden van De Witt. Voor de beste bachelorscriptie geldt een aanmoedigingsprijs van € 200.

Een samenvatting van de winnende scriptie wordt gepubliceerd in EW en op de websites van Uitgeverij Verloren, EW en Vrienden van De Witt. De overige genomineerde scripties ontvangen het boekenpakket. De prijsuitreiking is op zaterdag 25 januari 2020.

De jury bestaat uit dr. E.C.M. Huysman, voorzitter (Huygens ING-KNAW), dr. P. Brandon (VU), dr. G. de Bruin (UU), dr. M.A. Ebben (UL), dr. J.W. Koopmans (RUG), dr. A. Nobel (UvA) en dr. R. Raeymaekers (RUN). Secretaris is dr. L.H. de Jonge (WU). Voor meer informatie kun je mailen naar [email protected] of bellen met de secretaris, tel. 06-12317957.

Zie ook: www.vriendenvandewitt.nl.

Eerdere winnaars

2018 – Lidewij Nissen (RUN), ‘A matter of life and death. Seventeenth-century funerary culture and the construction of a Nassau-Dietz Identity’. Deze masterscriptie gaat over de begrafeniscultuur van de Friese tak van het Huis Nassau en de wijze waarop deze cultuur is gebruikt om de eigen identiteit en het imago binnen de Republiek te versterken. Friso van Nimwegen (RUN) ontving de aanmoedigingsprijs voor z’n bachelorscriptie ‘Nieuws, speculatie en propaganda in de Republiek over het beleg van La Rochelle (1627-1628)’.

 

2017 – Emma Mojet (UU), ‘Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics’. Deze masterscriptie beschrijft de interesse voor de wiskunde van Isaac Newton in de Republiek gedurende de tweede helft van de zeventiende eeuw aan de hand van de wijze waarop amateurwiskundige Adriaen Verwer deze gebruikte om de filosofie van Spinoza te weerleggen.

 

2016 – Arthur der Weduwen (University of St Andrews, Schotland), ‘The development of the Dutch press in the seventeenth century, 1618-1700’. Deze masterscriptie biedt een analyse van de complexe relaties tussen de verscheidene overheden in de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw (staten, gemeentebesturen), uitgevers en de markt voor nieuws.

 

2015 – Didi van Trijp (UU), ‘Spheres in verse’. Deze masterscriptie gaat over opvattingen over de opbouw van het ‘heelal’ bij twee Amsterdamse rederijkerskamers in het begin van de zeventiende eeuw.

 

2014 –  Gloria Moorman (UL), masterscriptie over Johan Blaeu’s Italiaanse stedenatlas (1663); Joris Gerritse (UL), bachelorscriptie over de politieke besluitvorming achter de diplomatieke missie van de Republiek (1655-1658) tijdens de Noordse oorlog.