Eerst alleen in kliniek, nu ook bij huisarts: de abortuspil

27 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Minister Schippers wil dat huisartsen de abortuspil ook kunnen uitschrijven Foto: ANP

In de toekomst kunnen vrouwen bij ongewenste zwangerschap bij de huisarts terecht voor een abortuspil.  Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is van plan om dit voorstel tot wetswijziging van de Wet afbreking zwangerschap rond de jaarwisseling in te dienen.

Minister Schippers bepleit in een brief aan de Tweede Kamer dat de voornaamste reden voor het invoeren van deze maatregel is om vrouwen meer opties te geven die hen kunnen helpen met het plegen van abortus, wat een ingrijpende beslissing is.

Vrouwen kunnen naast een ziekenhuis of kliniek dan ook terecht bij hun huisarts, waar ze een vertrouwensband mee hebben en die beter op de hoogte is van hun persoonlijke situatie.

Het debat

Volgens de Wet afbreking zwangerschap (WAZ) mag een zwangerschap alleen worden afgebroken door een arts in een ziekenhuis of kliniek en niet thuis met een pil. In mei 2015 was de abortuspil bijna te koop in de apotheek. Het argument voor het vrij verkrijgen van de abortuspil kwam van de fabrikant van de pil.

Die zegt dat de pil niet onder de WAZ valt omdat het zou gaan om een overtijdsbehandeling, een soort verlengde morningafterpil, en geen vroege abortus. Dit had geen juridisch draagvlak waardoor apothekers uit angst voor sancties het nalieten om de pil voor vrije verkoop aan te schaffen.

Abortuspil bij korte zwangerschap

Een zwangerschap van zes weken en twee dagen, komt neer op zestien dagen over tijd – de overtijdbehandelingsperiode. De beroepsgroep van huisartsen (NHG), heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van de abortuspil in de eerste lijn zorg.  De conclusie is dat de de pil gedurende de overtijdbehandelingsperiode veilig en effectief gebruikt kan worden, en dus door huisartsen uitgeschreven kan worden.

De abortuspil kan langer worden gegeven dan de 44 dagen van de officiële overtijdbehandelingsperiode, namelijk tot negen weken zwangerschap. In de latere weken neemt de effectiviteit van de abortuspil af en is de kans op complicaties groter.

De artsenfederatie KNMG pleit al langer voor de mogelijkheid dat huisartsen de abortuspil kunnen uitschrijven. Zij vinden het ‘uit medisch, psychologisch en sociaal oogpunt het wenselijk dat vrouwen die een overtijdbehandeling willen dit met een zo kort mogelijke vertraging kunnen doen’.