#American Dreamers

Trump doet stof opwaaien met abortus-uitspraak

30 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Presidentskandidaat Donald Trump wil vrouwen die een abortus ondergaan straffen zodra de Verenigde Staten de ingreep hebben verboden. Maar welke straf zij dan zouden moeten krijgen, liet de torenhoge favoriet bij de Republikeinen in het midden.

‘Dat moet nog worden bepaald,’ zei Trump in een vraaggesprek met nieuwszender MSNBC, dat later in zijn geheel wordt uitgezonden.

Zwanger

Tijdens dat interview stelde hij de situatie voor dat abortus in Amerika verboden zou zijn. Dan zouden er ongetwijfeld nog vrouwen clandestien hun zwangerschap afbreken, vermoedde de vastgoedmagnaat.  ‘Er moet enige vorm van straf volgen,’ zei hij, eraan toevoegend dat de straf alleen voor vrouwen geldt.

De man die de vrouw zwanger heeft gemaakt, moet volgens Trump vrijuit gaan. Dat hij tegen abortus is, is wel bekend. Maar niet eerder gaf hij aan dat niet alleen de aborteur, maar ook de vrouw die de abortus ondergaat moet worden aangepakt.

Verontwaardiging

Zijn grootste rivaal voor de nominatie is Ted Cruz, de aartsconservatieve, diepgelovige senator uit Texas. Hij werpt Trump graag voor de voeten dat hij er te progressieve standpunten op nahoudt. Maar straf op abortus? Dat is vermoedelijk ook voor Cruz een stap te ver.

De uitlatingen van Trump zorgden onmiddellijk voor een storm van verontwaardiging. Hij krabbelde na de opname enigszins terug, liet een verklaring uitgaan, en noemde de kwestie ‘onduidelijk’ en zei dat die ‘moet worden teruggestuurd naar de staten voor uitsluitsel’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.