De hypocrisie van Joe Biden jegens Oekraïne

14 juli 2021Leestijd: 5 minuten
De Russiche president Poetin en de Amerikaanse president Biden. Foto: EPA.

De Verenigde Staten staan pal achter Oekraïne, zo beweert president Joe Biden. Maar intussen lijkt hij dat land vooral te gebruiken in een strategisch spel met Rusland, zo schrijft Oekraïne-volger Brandon Ridderhof in een artikel voor EW Podium.

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt openlijk zijn steun uit aan Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland. Biden heeft meerdere keren met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gesproken en zegt het beste met Oekraïne voor te hebben. Helaas blijkt steeds opzichtiger dat deze stoere Amerikaanse belangenbehartiger zijn inzet puur toont om in eigen land zieltjes te winnen. Het dieptepunt  werd bereikt na Bidens afspraak met Vladimir Poetin in Genève op 16 juni. Laten we eens terugblikken op deze bijeenkomst en de uitkomsten ervan.

Brandon Ridderhof (20) is student bestuurskunde, debattrainer en burgerlid van de gemeenteraad in de Hoeksche Waard. Daarnaast leert hij Oekraïens en verdiept hij zich in de geschiedenis van
de Sovjet-Unie en in actuele kwesties in Oost-Europa.

Dit is een artikel van EW Podium. Daarop publiceert de redactie van EW elke week diverse artikelen van jonge schrijvers, die vanuit hun eigen onderzoek, expertise of werkervaring willen bijdragen aan het publieke debat.

De aanloop naar 16 juni

In Oekraïne is de afgelopen maanden steeds meer actieve inmenging te zien van de nieuwe Amerikaanse president. Nadat hij eerder een delegatie van lakeien uit de Senaat naar Kiev stuurde, drong hij zelfs aan op een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Poetin bleek echter niet erg happig op een afspraak, wat mogelijk te maken had met het feit dat Biden hem eerder nog een ‘moordenaar’ heeft genoemd.

Desalniettemin stond er een fysieke ontmoeting gepland, die 16 juni doorgang heeft gevonden in Genève en die gold als aftrap voor verdiepende diplomatieke gesprekken. Een bijzonder moment, aangezien de diplomatieke relaties tussen de twee wereldmachten sinds het einde van de Koude Oorlog een nieuw dieptepunt hebben bereikt. De verwachtingen waren dus hooggespannen voor het eerste fysieke gesprek tussen beide heren.

Eén van de redenen dat er zoveel spanning heerst tussen Oekraïne en Rusland is – naast de oorlog in Luhansk en Donetsk – ook de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO. Zelensky hoopt op steun van Biden bij deze toetreding, maar Biden zegt dat Oekraïne meer inspanning moet leveren om corruptie in het land tegen te gaan. Een bijzondere stellingname, die misschien ook gepast zou zijn tegenover andere leden van de NAVO, zoals Hongarije of Turkije.

Zo min mogelijk woorden over Oekraïne

Nadat de nodige foto’s waren gemaakt en het gesprek een uur eerder stopte dan gepland, was het dan zo ver. De twee wereldleiders, die beiden al de Nederlandse pensioenleeftijd hebben overschreden, gaven na afloop van hun gesprek allebei een persconferentie. Een toelichting van het gesprek voor de internationale pers dus, die Biden aftrapte met een langdradige speech. Daarin verwarde hij Poetin bijna met Donald Trump en verkondigde hij onder meer dat ‘de relaties tussen deze twee krachtige landen stabiel en voorspelbaar moeten zijn’. Dit is dezelfde Biden die het eerder nodig achtte om, zoals gezegd, Poetin hoogstpersoonlijk een moordenaar te noemen.

In dezelfde speech vestigde Biden welgeteld zes (!) seconden de aandacht op Oekraïne, waarin hij met precies dezelfde woorden hetzelfde zei als Poetin in diens persconferentie. De zogenaamde steunpilaar van Zelensky bleek zich in zijn gesprekken met de Russische president zo hard te hebben gemaakt voor de belangen van Oekraïne, dat hij niet verder kwam dan gelijksoortige woorden als van de Russische president, met wie Oekraïne een diplomatieke en fysieke oorlog voert.

Beiden wereldleiders zeiden de ‘Minsk agreement’ te onderschrijven, waarin staat dat de bezette regio’s Luhansk en Donetsk een soort niet-erkend niemandsland blijven waarin het verboden is om de militaire aanwezigheid te vergroten.

De diplomatieke anticlimax

Bedenk daarbij dat de Amerikaanse president voor dit beladen gesprek in Genève hoogstpersoonlijk de president van Rusland belde. Omdat hij hem wilde spreken over zijn oorlog met buurland Oekraïne, waarover Biden vervolgens in een gelikte speech maar zes seconden sprak. Ondanks  het feit dat Biden de president van dit land enkele dagen ervoor aan de telefoon had. En dat hij aan dit land 125 miljoen extra steun geeft en dat hij er aandringt en toeziet op ‘democratische vernieuwing’.

Hoe zou president Zelensky het nieuws over de ontmoeting tussen Biden en Poetin hebben opgevat? Zou hij zich nog altijd gesteund en geholpen voelen? Het wordt alsmaar duidelijker dat de VS zich echt niet met Oekraïne bemoeien om het land beter te maken. Biden doet dat enkel en alleen om aan zijn kiezers te laten zien dat ook hij kan opstaan (lees: herrie kan maken) tegen het bewind van Poetin in Rusland.

De hypocrisie van Joe Biden

Het is op zich goed dat er landen opstaan en zich via diplomatieke wegen en door sancties verzetten tegen de vreselijke daden van Rusland. Want die vormen nogal een waslijst: het vastzetten van politici, oorlog voeren in Oekraïne, verkiezingen in andere landen beïnvloeden…

Lees ook het vorige stuk van Brandon Ridderhof op EW Podium: De democratische misstanden in Oost-EuropaLoekasjenko van Wit-Rusland, links, en Poetin van Rusland, rechts. Foto: ANP

Maar hoe Biden omgaat met de belangen van een land als Oekraïne, is enkel als hypocriet te omschrijven. Het doet denken aan die stoere puber die via sociale media van alles roept en iedereen beledigt, maar in het echt niets durft te zeggen.

Zoals in elke tak van politiek, zouden ook in de geopolitiek de belangen van burgers voorop moeten staan in de afwegingen die worden gemaakt. President Biden heeft inmiddels Zelensky uitgenodigd om naar Washington te komen en zal hier verder gaan met zijn – inmiddels ongeloofwaardige – steun aan Oekraïne. Laten we hopen dat na dit bezoek de burgers weer op nummer één komen te staan en dat zijn in dit geval de soldaten en inwoners die op Oekraïens grondgebied de dupe zijn van de machtspolitiek van Biden en Poetin.

Wil jij een reactie geven op dit artikel? Discussieer mee! Stuur een reactie van minimaal 200 woorden naar [email protected]. Inhoudelijke reacties die voldoen aan de algemene fatsoensnormen worden geplaatst onder dit bericht. Zie voorwaarden.