CIDI: Nederlandse overheid moet Hamas en aanverwante organisaties verbieden

23 december 2023Leestijd: 3 minuten
8 oktober, Rotterdam: steunbetuiging aan de pogrom die Hamas op 7 oktober pleegde in Israël. Foto: Robin Utrecht/ANP

Rotterdammer Nazih R., verdacht van financiële steun aan Hamas, werd eerder deze maand opgepakt. Ook Duitsland en Denemarken arresteerden onlangs Hamas-aanhangers. Strenger optreden is nodig tegen wie werkt voor de Palestijnse terreurgroep en gelieerde organisaties. Freek Vergeer van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) pleit op EW Podium voor een verbod.

Op 7 oktober hield Hamas op gruwelijke wijze huis in Israël. Tot die tijd hadden sommige mensen misschien nog de hoop dat de terreurgroep ietwat aan het pacificeren was, vanwege de bestuurlijke verantwoordelijkheid in de Gazastrook. Maar Hamas, in eigen woorden een ‘verzetsorganisatie’, heeft zijn ware aard laten zien door de barbaarse daden van 7 oktober. In werkelijkheid ging het niet om verzet, maar om allesvernietigende terreur. Ook in Nederland moeten we hiervoor op onze hoede zijn, zo is vorige week ook weer gebleken na de arrestatie van Nazih R., die ervan wordt verdacht banden te hebben met Hamas. Financiering van Hamas vanuit ons eigen land blijft een aanzienlijk risico. Nederland moet daarom meer op haar hoede zijn en Hamas en aanverwante organisaties ondubbelzinnig verbieden.

Hamas in Nederland

Hamas is niet alleen actief in Israël en de Palestijnse gebieden. Ook in Europa worden fondsen geworven voor de Palestijnse terreurorganisatie, zelfs in Nederland. Vanuit Europa stromen er via allerlei liefdadigheidsinstellingen miljoenen euro’s naar de Gazastrook. Afgelopen juni hield de FIOD Amin Abou Rashed aan, een prominente Nederlandse Palestijn, ook wel bekend als Abou Eenarm. Hij zit nog altijd in voorarrest en tijdens de laatste pro-formazitting in de rechtbank kwam naar voren dat hij ervan wordt verdacht maar liefst meer dan 11 miljoen euro te hebben doorgesluisd naar Hamas. Het vermoeden is dat hij dat heeft gedaan met behulp van de stichting Israa, die op naam van zijn dochter stond. Zijn dochter werd ook gearresteerd, maar zij is inmiddels weer op vrije voeten.

Fondsenwerver Hamas Amin Abou Rashed: ‘Ik was bij workshop met ambtenaren Sigrid Kaag’ (2018)

Dat Nederland toch nog behoorlijk naïef is als het op deze zaken aankomt, bewijst een podcast van NTR en VPRO, die op 6 september 2023 verscheen. Toen zat Abou Rashed al meer dan twee maanden in voorarrest, op verdenking van bovengenoemde zeer ernstige delicten. In die podcast komt hij echter nog uitgebreid aan het woord en verklaart hij uiteraard geen lid te zijn van Hamas.

Verbied Hamas op nationaal niveau

Hamas staat in Europa op de terreurlijst. In zijn geheel, dus óók de politieke en maatschappelijke tak. Maar ook op nationaal niveau kan een organisatie daarnaast nog eens verboden worden. In Nederland kan dat via een ingewikkelde civiele procedure die het Openbaar Ministerie kan starten. Het is van belang dat het Openbaar Ministerie dit zo snel mogelijk doet: dit geeft namelijk aanzienlijk meer mogelijkheden om Hamas-leden in Nederland strafrechtelijk aan te pakken.

Daarnaast kan worden gekeken naar het verbieden van organisaties via het bestuursrecht. In Duitsland heeft de minister die mogelijkheid al. Daar is Hamas verboden sinds de barbaarse aanval van 7 oktober. In onze Eerste Kamer ligt al een tijdje een wetsvoorstel te verstoffen dat al is goedgekeurd door de Tweede Kamer, namelijk de Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties. Hiermee kan de minister van Rechtsbescherming bepaalde organisaties bestuursrechtelijk verbieden, net zoals Duitsland heeft gedaan. Zodra die wet is goedgekeurd, kan een bestuursrechtelijk verbod vrij snel worden gerealiseerd .

Organisaties zoals Hamas vallen zeker onder de ondermijnende organisaties, gezien het feit dat de beweging op de Europese terreurlijst staat én de ideologie van Hamas daarnaast ook nog eens strijdig is met de fundamentele Nederlandse waarden. Als een organisatie eenmaal verboden is, dan is het ook mogelijk om strafrechtelijk op te treden tegen individuen die zo’n organisatie steunen, financieren of proberen voort te zetten.

Dit zou zowel politie als Openbaar Ministerie meer ruimte geven om op te treden tegen mensen in Nederland die sympathiseren met Hamas. Hiermee laat Nederland zien dat het ondubbelzinnig afstand neemt van dit extremistische gedachtengoed en dat steun voor dit soort groepen te allen tijde onacceptabel is, zeker als daarbij ook nog eens misbruik wordt gemaakt van onze democratische grondrechten.