Premium Lock Lonen mogen zeker omhoog, maar niet via automatische inflatiecompensatie

02 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Een actie van vakbond FNV op Schiphol. Foto: Dijkstra BV/ANP

De lonen structureel verhogen is een goed idee, maar het plan van de FNV om de lonen automatisch op te hogen met de inflatie is dat niet, schrijft Jeroen van Wensen.  

De overheid tast sinds jaar en dag diep in de buidel om het besteedbaar inkomen van de lagere en middeninkomens op peil te houden. Via de toeslagen die meer dan de helft van de huishoudens van de overheid ontvangen. Daarnaast zijn honderdduizenden gezinnen in afwachting van aanvullende inkomensondersteuning om de hoge energiekosten op te vangen.

Onhoudbare compensatiemaatschappij

Maar de overheid loopt aan tegen de grenzen van de compensatiemaatschappij. Want al dat gecompenseer gaat gepaard met een enorme rondpompmachine. Huishoudens met op het oog prima inkomens komen daardoor met hun netto-inkomen soms nog lager uit dan bijstandsgezinnen.

Op de website van het economenblad Economisch Statistische Berichten  verscheen onlangs een uitgebreid artikel waaruit blijkt dat het bedrijfsleven een te groot deel van de winst naar de aandeelhouders stuurt. Te weinig gaat naar de werknemers, waardoor hun lonen structureel achterblijven. Dat moet anders, betogen de auteurs: de lonen moeten structureel omhoog.

Dat heeft voordelen. Voor bedrijven wordt het bij hogere lonen financieel interessanter om werknemers te vervangen door machines. Met als resultaat dat de arbeidsproductiviteit (eindelijk weer) toeneemt. Te lang heeft Nederland de economie laten groeien door vooral meer goedkope arbeid toe te voegen, in plaats van door slimmere productietechnieken.

Bovendien zorgen hogere lonen voor een grotere prikkel om meer te werken, waardoor de overheid weer minder compenserende maatregelen hoeft te treffen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw