Jeroen van Wensen Premium Corner

Peperduur prijsplafond voor energie kan beter worden afgeblazen

15 november 2022Leestijd: 3 minuten

Per januari moet een prijsplafond voor de energierekening zijn ingevoerd. Maar dat plafond gaat gepaard met veel te grote financiële risico’s, schrijft Jeroen van Wensen.

Een intelligente vondst. Dat leek het prijsplafond voor de energierekening in eerste instantie te zijn. Het kabinet garandeert gezinnen over heel 2023 een maximumprijs voor maximaal 1.200 kubieke meter gas en 2.900 kilowattuur elektriciteit. Zo stijgen de kosten niet explosief voor gemiddelde en minder dan gemiddelde verbruikers.

Rekening maximaal 2.900 euro bij gemiddeld verbruik

Tot aan de twee plafondwaardes betaal je per kuub gas maximaal 1,45 euro en per kilowattuur elektriciteit maximaal 40 eurocent, inclusief belasting. Over 2023 kan de energierekening bij een gemiddeld gebruik niet hoger uitkomen dan 2.900 euro per jaar, ook al stijgen de prijzen weer naar het niveau van eind augustus, toen de gasprijs drie keer zo hoog stond als in november.

In één klap neemt het kabinet door deze maatregel financiële zorgen weg bij miljoenen gezinnen, redt het kabinet energiebedrijven die vrezen voor grootschalige wanbetaling en blijft de prikkel om te besparen op gas en elektriciteit bestaan: iedereen zal zijn best doen om onder het plafond te blijven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.