Jeroen van Wensen Premium Corner

Eerste Kamer zet hervorming pensioenstelsel (een beetje) op de tocht

18 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Rondt de Eerste Kamer de behandeling van de Wet toekomst pensioenen vóór 30 mei af? Dat is allesbepalend voor de vraag of de hervorming van het pensioenstelsel ook daadwerkelijk doorgaat, schrijft Jeroen van Wensen.

Op 22 december  stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel dat de grootste pensioenhervorming uit de geschiedenis mogelijk maakt. Met 93 stemmen voor en 48 stemmen tegen, werd de Wet toekomst pensioenen aangenomen. Voorstemmers waren de coalitiepartijen ChristenUnie, D66, CDA, en VVD en van de oppositie waren dat PvdA, GroenLinks, SGP en Volt. De andere fracties waren tegen.

Geen meerderheid na 30 mei

De bal ligt nu bij de Eerste Kamer. In de huidige samenstelling kan de wet  rekenen op de goedkeuring van de meerderheid – als de fracties in de Eerste Kamer net zo stemmen als de fracties in de Tweede Kamer. Met GroenLinks en PvdA erbij heeft de coalitie namelijk ook in de senaat een meerderheid.

Maar per 1 juni gaat de Eerste Kamer van start in een nieuwe samenstelling, die volgt uit de Provinciale Statenverkiezingen van aankomende maart. De vraag is of er na die herschikking nog steeds een meerderheid voor de Wet toekomst pensioenen valt te vinden. De Eerste Kamerfracties die voor het wetsvoorstel zijn, verliezen mogelijk de meerderheid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.