Premium Lock Brandbrief tegen nieuw pensioenstelsel blijft te vaag

01 november 2022Leestijd: 3 minuten
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) debatteert met de Kamer over nieuwe pensioenwet. Foto: ANP BART MAAT

Veertig ‘prominenten’ spreken zich terecht uit tegen het nieuwe pensioenstelsel. Maar met hun oproep om een discussie over de rekenrente aan te zwengelen, slaan ze de plank mis, schrijft Jeroen van Wensen.

In een brief van net geen tien kantjes roepen veertig prominenten (voormalig pensioenfondsbestuurders, toezichthouder, hoogleraren en politici – denk aan Elco Brinkman, Eduard Bomhoff, Cees Veerman, Herman Wijffels) de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer op om af te zien van de invoering van de Wet toekomst pensioenen: te complex, te risicovol, te weinig inflatiebestendig.

Terechte en bekende bezwaren

Het zijn de terechte bezwaren die u mogelijk ook al vaker hebt voorbij zien komen in EW, dat zich al sinds het bekend worden van de eerste plannen verzet tegen de weinig realistische en zeer riskante pensioenverbouwing.

De timing van de brief (d.d. 31 oktober 2021) is goed gekozen. Woensdag 2 november staat van kwart over tien in de ochtend tot tien uur ’s avonds namelijk de plenaire behandeling van de wet in de Tweede Kamer op de rol. En daarna kan over de wet worden gestemd.

Tegelijk vraag je je af waarom de prominenten zo lang hebben gewacht met hun indringende oproep. De afgelopen maanden is in de Tweede Kamer al vele uren gedebatteerd over het onderwerp. Ongetwijfeld zullen de fracties na afloop van de voorgaande marathon- sessies hun keuze al hebben bepaald.

Stelsel mag blijven, met aanpassingen

Ook bevat de brief de oproep om het huidige stelsel grosso modo te behouden zoals het is, maar dan wel met een andere (lees: hogere) rekenrente. De briefschrijvers roepen op om ‘te kiezen voor een meer stabiele rekenrente die gebaseerd is op een realistisch economisch beeld’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw