Jeroen van Wensen Premium Corner

Hoge Raad laat niet-mondige burger in kou staan

23 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Met de uitspraak over wie wel en geen recht hebben op compensatie voor te veel betaalde box 3-belasting, laat de Hoge Raad de niet-mondige spaarder in de kou staan, schrijft Jeroen van Wensen.

Alleen spaarders die bezwaar maakten tegen de box 3-belasting hebben wettelijk gezien recht op schadevergoeding, oordeelde de Hoge Raad op vrijdag 20 mei. Daardoor hoeft het kabinet formeel gezien alleen de ongeveer 60.000 bezwaarmakers te compenseren, en niet alle drie miljoen box 3-belastingbetalers. Eerder, op 24 december 2021, oordeelde de Hoge Raad dat box 3 in strijd is met het Europese Mensenrechtenverdrag. Spaarders (en soms beleggers) hebben daardoor te veel belasting betaald.

Luister ook de podcast over dit verhaal met Joris Heijn en Jeroen van Wensen (tekst gaat hieronder verder):

Mogelijk toch compensatie voor box 3

Staatssecretaris Fiscaliteit Marnix van Rij (CDA) heeft als reactie op het nieuwste box 3-arrest aangegeven dat het kabinet, in lijn met de wens van de Tweede Kamer, spaarders mogelijk toch in aanmerking laat komen voor belastingteruggaaf. Ook niet-bezwaarmakers. Zij moeten wel langer wachten op een waarschijnlijk wat soberder compensatieregeling. Van Rij maakt zijn plannen daarvoor pas bekend op Prinsjesdag.

Het valt het kabinet aan te rekenen dat het jarenlang heeft gedraald met het aanpassen van box 3 (en de overige boxen van de inkomstenbelasting). Niet alleen moet er een compensatieregeling worden opgetuigd die zo’n 10 miljard euro kan gaan kosten, en daarmee het dubbele van de compensatieregeling voor de Toeslagen­affaire (5 miljard euro). Ook moet het kabinet het toch al gammele stelsel van de inkomstenbelasting met noodreparaties overeind zien te houden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.