Premium Lock Hoge Raad laat niet-mondige burger in kou staan

23 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Exterieur Hoge Raad Den Haag. Foto: ANP

Met de uitspraak over wie wel en geen recht hebben op compensatie voor te veel betaalde box 3-belasting, laat de Hoge Raad de niet-mondige spaarder in de kou staan, schrijft Jeroen van Wensen.

Alleen spaarders die bezwaar maakten tegen de box 3-belasting hebben wettelijk gezien recht op schadevergoeding, oordeelde de Hoge Raad op vrijdag 20 mei. Daardoor hoeft het kabinet formeel gezien alleen de ongeveer 60.000 bezwaarmakers te compenseren, en niet alle drie miljoen box 3-belastingbetalers. Eerder, op 24 december 2021, oordeelde de Hoge Raad dat box 3 in strijd is met het Europese Mensenrechtenverdrag. Spaarders (en soms beleggers) hebben daardoor te veel belasting betaald.

Luister ook de podcast over dit verhaal met Joris Heijn en Jeroen van Wensen (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mogelijk toch compensatie voor box 3

Staatssecretaris Fiscaliteit Marnix van Rij (CDA) heeft als reactie op het nieuwste box 3-arrest aangegeven dat het kabinet, in lijn met de wens van de Tweede Kamer, spaarders mogelijk toch in aanmerking laat komen voor belastingteruggaaf. Ook niet-bezwaarmakers. Zij moeten wel langer wachten op een waarschijnlijk wat soberder compensatieregeling. Van Rij maakt zijn plannen daarvoor pas bekend op Prinsjesdag.

Het valt het kabinet aan te rekenen dat het jarenlang heeft gedraald met het aanpassen van box 3 (en de overige boxen van de inkomstenbelasting). Niet alleen moet er een compensatieregeling worden opgetuigd die zo’n 10 miljard euro kan gaan kosten, en daarmee het dubbele van de compensatieregeling voor de Toeslagen­affaire (5 miljard euro). Ook moet het kabinet het toch al gammele stelsel van de inkomstenbelasting met noodreparaties overeind zien te houden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw