Waarom beleggers rekenen op korte coronarecessie

07 mei 2020Leestijd: 3 minuten
ANP

Aandelenbeurzen hebben sinds half maart een sterk herstel laten zien. Beleggers verwachten een diepe maar korte recessie, schrijft Marijn Jongsma. Is dat realistisch? En wat zijn de veiligste aandelen?

De financiële markten hebben dit jaar een wilde rit achter de rug. Nederlandse particulieren kijken nog steeds veel naar het verloop van de AEX-index, de graadmeter voor de 25 grootste Nederlandse beursfondsen. Op 18 maart stond de index 35 procent lager dan aan het begin van het jaar.

Op dat dieptepunt volgde een rally van 25 procent, waardoor het jaarverlies is beperkt tot ongeveer 17 procent. Beurzen elders ter wereld lieten een vergelijkbaar patroon zien.

Marijn Jongsma

Marijn Jongsma (1969) is economisch redacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over financieel- en macro-economische onderwerpen.

Spectaculair herstel

Beleggers hebben dus wel serieuze schade opgelopen, maar na de zware dip was het (gedeeltelijke) herstel ook behoorlijk spectaculair. De waarde van een aandeel wordt uiteindelijk bepaald door de toekomstige winsten van de onderliggende onderneming.

Beleggers rekenen voor veel bedrijven dus op een tijdelijke dip in de winsten als gevolg van de coronacrisis, in de verwachting dat er sprake zal zijn van een weliswaar diepe, maar zeer korte recessie. In dit verband wordt wel gesproken van een V-vormig herstel: snel naar beneden, snel uit het dal.

Deze ‘V’ is op een aantal veronderstellingen gebaseerd: het virus blijft onder controle (geen tweede grote uitbraak), de beperkende maatregelen kunnen worden afgebouwd en de economische krimp zet niet verder door. Dat laatste mede dankzij de ongekende omvang van steunpakketten van zowel de overheden als centrale banken.

Koersen verder omhoog?

Staan we aan de vooravond van een nieuwe bull market op de beurs? In maart 2009, toen de reële economie nog volop leed onder de kredietcrisis, lieten de beurzen wereldwijd een sterk en langdurig herstel zien. ‘En dat terwijl de consensus toen was dat die crisis het einde van het kapitalistische systeem had ingeluid,’ zei Luca Paolini, strateeg bij vermogensbeheerder Pictet AM, woensdag tijdens een presentatie. ‘Optimisme bleek toch te lonen.’

Lees ook van Marijn Jongsma: Coronacrisis wordt comeback geldpers

Toch vreest de Italiaan dat beleggers ditmaal iets te hard van stapel lopen. Zelfs bij een sterke groeispurt zal de economie volgens hem de komende jaren onder het niveau blijven waar we zonder corona hadden gezeten. En de verwachte bedrijfswinsten waarop beleggers varen, zijn mede afhankelijk van de groei van de economie als geheel.

Niet zo goedkoop meer

Halverwege maart waren aandelen heel goedkoop, stelt Paolini vast. ‘Nu zijn ze nog maar een beetje goedkoop en in de Verenigde Staten zelfs duur.’

De koersen mogen dan wel zijn gedaald, de winsten zullen ook lager uitvallen. De verhouding tussen de twee bepaalt of een aandeel duur of goedkoop is. Pictet AM vreest dat er te veel optimisme in de markt zit: voor het tweede kwartaal van 2021 wordt alweer gerekend op een winst per aandeel op het niveau van voor de coronacrisis.

De markten blijven daarmee gevoelig voor tegenvallers. Daar tegenover staat dat het veiligste alternatief, een spaarrekening of een staatsobligatie, niets oplevert of zelfs geld kost. De voorzichtigheid van Paolini betreft dan ook vooral de korte termijn. Op een termijn van 3 tot 5 jaar ziet hij aandelen meer opbrengen dan obligaties.

Waarin beleggen?

Maar welke aandelen? Pictet AM kiest vooralsnog voor defensief, zoals (Zwitserse) medicijnfabrikanten. Belegger Adam Seessel van Gravity Capital Management typeert deze in zijn column in zakenblad Fortune als bedrijven die het nu even goed doen op de beurs, maar waarvan het zakenmodel door corona niet fundamenteel is veranderd. Seessel schaart ook zakdoekjesfabrikant Kimberly Clark, Hormel (verpakt voedsel) en Nautilus (fitnessapparatuur) in dat rijtje.

Zijn advies: koop degelijk gefinancierde bedrijven met een blijvend concurrentievoordeel. Die kunnen ook bij een wat lagere economische groei floreren doordat ze profiteren van een trend. Seessel noemt specifiek Alphabet, het moederbedrijf van Google dat door de coronacrisis in koers daalde doordat de advertentiemarkt een knauw heeft gekregen. Maar, zo stelt hij vast: de overgang naar een online wereld zal door dezelfde crisis alleen maar worden versterkt en Google heeft daarin een dominante positie.

Overigens heeft Google het jaarverlies al weer bijna goedgemaakt. Ook Apple en Facebook tonen zich stormvast. Amazon en Netflix zijn zelfs behoorlijk in koers gestegen. De Amerikaanse techreuzen, waarvan de bovengenoemde vaak worden aangeduid als de FAANG-aandelen, blijken ook geschikt als defensief aandeel.