Marijn Jongsma Premium Corner

Coronacrisis wordt comeback geldpers

09 april 2020Leestijd: 3 minuten

Gaan we de geldpers aanzetten om de coronacrisis te bezweren? Het lijkt steeds meer die kant op te gaan, schrijft Marijn Jongsma.

De Bank of England heeft vanmorgen het taboe geslecht, zij het op bescheiden wijze. De Britse staat mag tijdelijk beperkt rood staan bij de centrale bank; het tekort moet later weer worden aangevuld. Diverse vooraanstaande economen pleiten inmiddels voor monetaire financiering van de snel oplopende overheidsuitgaven (lees er meer over in ons economenblog), ook in de eurozone.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Ontsporende inflatie

Kenners van de economische geschiedenis associëren monetaire financiering vaak met het onbeperkt laten draaien van de geldpers om extra overheidsuitgaven te financieren. De keerzijde laat zich raden: een ontsporende inflatie, terwijl we nu juist onafhankelijke centrale banken hebben om dat te voorkomen.

Dat is uiteraard niet de bedoeling. Hoogleraar Lex Hoogduin noemt monetaire financiering ‘de meest verstandige onverstandige maatregel’ om de huidige crisis te bezweren. De miljarden die de overheden moeten uitgeven om een golf aan faillissementen te voorkomen, betekenen een acute stijging van de financieringsbehoefte die de rente kan opdrijven – zeker voor de landen die toch al een hoge staatsschuld hebben.

Oorlogsschuld

Bij monetaire financiering (in de eurozone nu verboden) hoeft dat geld niet te worden geleend. Hoogduin heeft het concept als volgt uitgedacht: de eurolanden staan rood bij hun eigen centrale bank (hier De Nederlandsche Bank), tegen nul procent rente. Die regeling zou moeten gelden voor 9 tot 12 maanden, en alleen mogen worden gebruikt voor door het parlement goedgekeurde crisisuitgaven. Vervolgens toetst de centrale bank nog eens of er geen ‘windmolens op zee’ worden gefinancierd met het nieuwe geld, en ook de Europese Centrale Bank (ECB) en de andere eurolanden moeten akkoord gaan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.