Premium Lock Verhuurdersheffing lekker ding? Smaken verschillen

10 augustus 2019Leestijd: 3 minuten
Rotterdam Foto: ANP

Terecht pleit columnist Frank Kalshoven voor normalisering van de huizenmarkt. Maar met de verhuurdersheffing bereik je dat niet. Integendeel, schrijft Servaas van der Laan. 

‘Best een lekker ding,’ noemde Kalshoven  de verhuurdersheffing in zijn column eind vorige maand voor de Volkskrant. Over smaak valt te twisten. Want als de heffing al een lekker hapje is, dan toch vooral voor de schatkist.

Wat is de verhuurdersheffing?

De verhuurdersheffing is een extra belasting voor verhuurders die meer dan 50 woningen verhuren voor een huur van minder dan 740,42 euro per maand. In 90 procent van de gevallen zijn dit woningcorporaties, de overige 10 procent particulieren.

De heffing werd in 2013 ingevoerd door VVD-minister Stef Blok van Wonen als compensatie voor de extra inkomsten die corporaties door overheidsbeleid vergaarden. Kortgezegd: de heffing is een belasting voor woningcorporaties.

Drie argumenten

Laten we nu eens de argumenten van Kalshoven voor de heffing op een rij zetten. 1. De heffing is een praktische manier om rijken belasting te laten betalen. 2. Het levert de schatkist jaarlijks 2 miljard euro op die anders andere belastingbetalers zouden moeten ophoesten. 3. De heffing zorgt voor hogere huren en een kleinere sociale huursector waardoor de woningmarkt beter in balans komt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw