Servaas van der Laan Premium Corner

Verhuurdersheffing lekker ding? Smaken verschillen

10 augustus 2019

Terecht pleit columnist Frank Kalshoven voor normalisering van de huizenmarkt. Maar met de verhuurdersheffing bereik je dat niet. Integendeel, schrijft Servaas van der Laan. 

‘Best een lekker ding,’ noemde Kalshoven  de verhuurdersheffing in zijn column eind vorige maand voor de Volkskrant. Over smaak valt te twisten. Want als de heffing al een lekker hapje is, dan toch vooral voor de schatkist.

Wat is de verhuurdersheffing?

De verhuurdersheffing is een extra belasting voor verhuurders die meer dan 50 woningen verhuren voor een huur van minder dan 740,42 euro per maand. In 90 procent van de gevallen zijn dit woningcorporaties, de overige 10 procent particulieren.

De heffing werd in 2013 ingevoerd door VVD-minister Stef Blok van Wonen als compensatie voor de extra inkomsten die corporaties door overheidsbeleid vergaarden. Kortgezegd: de heffing is een belasting voor woningcorporaties.

Drie argumenten

Laten we nu eens de argumenten van Kalshoven voor de heffing op een rij zetten. 1. De heffing is een praktische manier om rijken belasting te laten betalen. 2. Het levert de schatkist jaarlijks 2 miljard euro op die anders andere belastingbetalers zouden moeten ophoesten. 3. De heffing zorgt voor hogere huren en een kleinere sociale huursector waardoor de woningmarkt beter in balans komt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.