economie

Makelaars zien enorme stijging in huizenverkoop

15 juli 2014

De Nederlandse woningmarkt toont steeds meer tekenen van herstel. Makelaars van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben in het tweede kwartaal van 2014 maar liefst 41 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de voorlopige kwartaalcijfers van de NVM die dinsdag zijn gepubliceerd. Het afgelopen kwartaal zijn er de meeste huizen verkocht sinds het begin van de crisis in 2008.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker moeten we ons niet blindstaren op deze cijfers, die nog altijd onder het niveau van vóór de crisis liggen. Omdat veel consumenten het kopen van een huis hebben uitgesteld, is er nu sprake van een inhaalslag.

Beleidsmaatregelen

Deze inhaalslag wordt volgens de NVM versterkt door beleidsmaatregelen als de starterslening, het versoepelde schenkingsrecht, een lage hypotheekrente en hogere huurprijzen.

De groei wordt echter geremd door onder meer het afbouwen van de Nationale Hypotheek Garantie, het inperken van de leencapaciteit en problemen rondom restschulden.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de woningmarkt is in juni voor de achttiende maand op rij gestegen. Dat meldde Vereniging Eigen Huis maandag.

De Eigen Huis-marktindicator, die samen met de TU Delft is ontwikkeld kwam in juni uit op 93 punten. Het consumentenvertrouwen is neutraal bij 100 punten.

Huizenprijzen

In vergelijking met 2013 liggen de huizenprijzen nu gemiddeld 3,5 procent hoger. Vrijstaande woningen daalden echter nog in prijs met 0,4 procent.

Er zijn grote regionale verschillen in het herstel van de woningmarkt. In de Randstad stijgt de waarde van huizen sneller dan gemiddeld in Nederland. Binnen de ring van Amsterdam dreigt de markt zelf oververhit te raken, aldus de NVM.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.