economie

Amsterdams huis delen mag straks, onder strikte voorwaarden

18 februari 2014Leestijd: 3 minuten

Een huis delen met drie of meer vrienden is populair in de grote steden. In Amsterdam was het nog niet gemakkelijk dit legaal te doen. Daar wil wethouder Freek Ossel (PvdA, Wonen) verandering in brengen.

In 2006 werden 9.650 Amsterdamse huizen (2,6 procent) officieel ‘gemeenschappelijk bewoond’, vorig jaar waren dat er 13.339 (3,5 procent). Minimaal 41.400 Amsterdammers deelden in 2012 hun huis. Veelgenoemde oorzaken: lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, hoge inkomenseisen voor een gewoon huurhuis of een hypotheek.

Kamer van Koophandel

Wie met drie of meer mensen een huis wil delen, mag dat van wethouder Freek Ossel (PvdA, Wonen) binnenkort legaal doen als woongroep. Daarvoor moeten de delers zich gezamenlijk (gratis) inschrijven als vereniging bij de Kamer van Koophandel, moeten zij een gemeenschappelijke rekening openen en moet de huisbaas instemmen met de komst van de groep.

Alleen huizen voldoen waarin de bewoners gemiddeld 15 vierkante meter per persoon hebben, en waar daarnaast een keuken of woonkamer gemiddeld diezelfde grootte heeft. Voor drie personen moet een huis 60 vierkante meter groot zijn, voor vier personen 75 vierkante meter.

Gedrocht

Het initiatiefvoorstel om woningdelen legaal te maken, kwam van de lokale VVD, maar nota bene die partij is nu fel tegen. Raadslid Daniël van der Ree noemt de uiteindelijke notitie hierover, die de gemeenteraad donderdag heeft aangenomen, ‘een bureaucratisch gedrocht’.

‘Veel woningen, vooral uit 19de eeuw, die volgens verhuurders perfect zijn om te delen, mag je alsnog niet delen,’ klaagt de VVD’er. Volgens hem gaat het om ‘duizenden’ huizen, waaronder bijna de hele buurt de Pijp, die populair is onder woningdelers. Die huizen kunnen volgens de wethouder ‘uitstekend’ worden verhuurd aan gezinnen.

In het initiatiefvoorstel van de VVD mochten vrienden samenwonen in alle huizen met een gemeenschappelijke woonkamer en gemiddeld 12 vierkante meter ruimte per persoon.

Excessen voorkomen

Volgens Ossels woordvoerder Jaap Nieuwenhuis voldoet 70 tot 80 procent van de huurhuizen uit de vrije sector aan de gestelde eisen voor woningdelen. De wethouder heeft volgens hem voor deze eisen gekozen om ‘excessen’ te voorkomen.

Van Nieuwenhuis: ‘De wethouder speelt in op een fenomeen, maar wil de druk in de stad niet zo groot maken dat er overlast komt. Er komen veel klachten binnen van buren die ineens een groep studenten met een heel ander dag-nachtritme hebben.’

Overgangsperiode

De plannen gaan als het aan de PvdA-wethouder ligt binnen enkele maanden door. De gemeente zal niet actief gaan ‘jagen’ op woningdelers die niet aan alle regeltjes voldoen, heeft hij gezegd, maar als er klachten over overlast binnenkomen, dan wordt er ‘gehandhaafd’. Wie met vrienden woont, maar niet aan de nieuwe regels voldoet, kan dan wel uit zijn huis worden gezet.

Voor wie nu al met vrienden woont en niet voor overlast zorgt, verandert er niets, laat de wethouder benadrukken. Die belofte vindt Van der Ree niet genoeg: ‘Het is onnodige regeldrift. De verhuurder en huurder weten dat het illegaal is om in een woning van 58 vierkante meter met drie mensen te wonen, en dat is onwenselijk.’

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.