Dijsselbloem: beursgang ABN AMRO kan 400 miljoen euro kosten

27 november 2013Leestijd: 1 minuut

Als een beursgang van ABN AMRO lukt, kan dat 400 miljoen euro aan kosten voortbrengen. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) hoopt de bank tegen een lager tarief te kunnen privatiseren.

Dat heeft Dijsselbloem woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. De schatting is gebaseerd op de gemiddelde kosten van een Europese beursgang.

Deze bedroegen de afgelopen vijf jaar 2,7 procent van het geplaatste kapitaal. Uitgaande van een opbrengst van ongeveer 15 miljard euro voor ABN AMRO komen de kosten van een beursgang uit op zo’n 400 miljoen euro.

Kosten

De Tweede Kamer debatteert woensdag met Dijsselbloem. De PvdA wil dat de kosten van de beursgang binnen de perken blijven.

‘Zakenbankiers kunnen er soms met honderden miljoenen vandoor gaan. De PvdA-fractie wil niet dat wij straks worden geconfronteerd met honderden miljoenen aan kosten voor zakenbankiers ten koste van de belastingbetaler,’ zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Een mogelijkheid om de kosten omlaag te brengen, is zakenbanken niet te belonen met een percentage van de marktkapitalisatie van ABN AMRO, maar met een vast tarief, schrijft Het Financieele Dagblad.