Zijlstra: in september gewoon bezuinigen als dat moet

14 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet kan met het sociaal akkoord de bezuinigingen hebben uitgesteld, maar dat betekent niet dat ze daarmee van de baan zijn. Als de economie niet aantrekt, worden de miljardenbezuinigingen in september gewoon doorgevoerd.

Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zondag bij Eva Jinek op Zondag.

‘De belangrijkse hervorming van dit kabinet is het op orde brengen van de overheidsfinanciën,’ zei Zijlstra. De VVD’er zei het dan ook vreemd te vinden als die plannen nu opeens van de baan zijn.

Willekeurig getal

‘Het begrotingstekort mag echt niet hoger zijn dan 3 procent en moet eigenlijk gewoon naar 0,’ zei Zijlstra. Afgelopen week zei partijgenoot en minister van Volksgezondheid Edith Schippers de begrotingsnorm van 3 procent van het bbp maar ‘een willekeurig getal te vinden’.

Maar volgens Zijlstra kan het niet zo zijn dat door het sociaal akkoord de Europese norm opeens uit het oog wordt verloren. ‘Ik wil voorkomen dat de miljardenbezuinigingen straks op Prinsjesdag als een konijn uit de hoge hoed komen.’

Sociaal akkoord

Vorige week sloot het kabinet een akkoord met de sociale partners waarin een extra bezuinigingspakket ter waarde van 4 miljard euro werd uitgesteld.

Ook de hervorming van het ontslagrecht wordt uitgesteld en ontslagen werknemers krijgen hun uitkering gewoon nog twee jaar door de staat betaald.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.