Veel kritische reacties op ‘Uitstelakkoord’ kabinet

12 april 2013Leestijd: 2 minuten

Het donderdagavond gesloten polderakkoord heeft veel kritische reacties veroorzaakt. De grootste vakbond Abvakabo FNV noemt het akkoord ‘niet af’ en ook ministers Henk Kamp en Edith Schippers (VVD) zijn kritisch.

Abvakabo FNV, de grootste vakbond van de vakcentrale FNV klaagt over de WW-uitkering die niet voor iedereen overeind blijft.

‘Dat weegt voor ons zwaar,’ zegt voorzitter Corrie van Brenk.

De vakbond is ook verontrust over de aanscherping van de keuringen van arbeidsgehandicapten en daarnaast niet tevreden over de nullijn van zorgmedewerkers die nog niet helemaal van de baan is. Zaterdag zullen de leden definitief besluiten over het akkoord.

Kritische ministers

Maar ook ministers van het kabinet dat donderdagavond het akkoord sloot, hebben hun vraagtekens bij het akkoord. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid twijfelt of het verstandig is om de bezuinigingen uit te stellen. ‘Het is toch pijn die in de toekomst plaatsheeft. Ik wil van de minister-president weten wat de afwegingen zijn geweest,’ zegt Schippers.

Ook minister van Economische Zaken Henk Kamp zong vrijdag zijn klaagzang over het akkoord. ‘Jammer dat de kabinetsplannen en het sociaal akkoord niet op elkaar aansluiten,’ zei Kamp. De minister zei erop te hopen dat in de zomer niet blijkt dat alsnog extra maatregelen noodzakelijk zijn.

Geen aanpassingen

Enige hoop op een aanpassing van de plannen lijkt tevergeefs te zijn. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) liet daar vrijdag geen twijfel over bestaan: ‘Dit zijn afspraken voor de komende tien jaar. Die zitten wat mij betreft in beton, nou en of.’

Volgende week woensdag debatteert de Kamer over het akkoord. De regering heeft de steun van minimaal een andere partij nodig om het plan door de Senaat te kunnen loodsen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.