Floortje Gunst

AkzoNobel verliest fusiespel: hoe nu verder?

23 november 2017

Een voorgenomen fusie van verf- en chemieconcern AkzoNobel met de Amerikaanse verffabrikant Axalta is op niets uitgelopen. De Japanse fabrikant Nippon Paint deed een beter bod en ging er met de buit vandoor. Deze poging van AkzoNobel om zich te wapenen tegen vijandige overnames is hiermee mislukt. Hoe nu verder?

De fusie met de Amerikaanse verffabrikant Axalta had vooral als doel de kans dat AkzoNobel zélf zou worden overgenomen te verkleinen. Het chemieconcern deed een poging de Amerikaanse concurrent PPG Industries, die afgelopen jaar drie keer een miljardenbod deed, definitief af te schudden.

De verf- en lakkenmarkt is wereldwijd in de greep van consolidatie. AkzoNobel kan volgens analisten niet achterblijven. De druk op de marges van het verf- en chemieconcern is groot en het bedrijf zal moeten samenwerken om te overleven. Nu de aanvalspoging op Axalta is mislukt, is het concern terug bij af. Hoe moet AkzoNobel nu voorkomen dat het een speelbal wordt in overnamegevechten?

Hoger tegenbod lijkt niet waarschijnlijk

Een hoger tegenbod doen om Axalta alsnog binnen te halen, lijkt niet waarschijnlijk. Daar heeft AkzoNobel de financiële middelen niet voor. De Amerikaanse verffabrikant heeft een beurswaarde van circa 7 miljard euro. Tel daar een overnamepremie bij op en dan zal voor Axalta volgens analisten een slordige 10 miljard moeten worden betaald.

Belager PPG Industries trok zich dit voorjaar terug en mocht volgens beursregels een half jaar geen nieuw bod doen op AkzoNobel. Vanaf 1 december mogen de Amerikanen weer gaan bieden. De koers van AkzoNobel ligt rond de 78 euro. Eerder dit jaar bracht PPG een indicatief bod van 96,75 euro per aandeel uit. Met de hete adem van aandeelhouders in de nek, is het voor AkzoNobel moeilijk dat te weerstaan. Het is overigens nog wel de vraag of PPG opnieuw een dure en tijdrovende poging tot een ongevraagde overnamepoging aandurft.

Het zal lastig worden voor AkzoNobel om op korte termijn een andere overnamekandidaat te vinden. Prooien zijn schaars en duur. Wel kan het chemieconcern proberen kleine overnames te doen. AkzoNobel kocht vorig jaar al voor 475 miljoen euro het lakkenonderdeel van het Duitse chemieconcern BASF.

Luidruchtige aandeelhouders

Om de aandeelhouders te paaien, zal AkzoNobel inrtussen met een eigen plan moeten komen om het huis op orde te brengen en de beurskoers een impuls te geven. Zo zal begin volgend jaar de chemietak worden afgesplitst. De miljarden die dit oplevert, gaan naar de aandeelhouders. AkzoNobel concentreert zich daarna op verf en coatings. Die divisie is goed voor een omzet van 9,5 miljard euro.

Volgende week donderdag heeft AkzoNobel een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Hilton over de benoeming van een aantal nieuwe commissarissen. Dan zal blijken of de aandeelhouders – en dan vooral de luidruchtige grootaandeelhouder Elliott – genoegen nemen met de beoogde koers van bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.