Starbucks-topman Howard Schultz stapt op

01 december 2016Leestijd: 2 minuten
Schultz Foto: EPA

Bestuursvoorzitter en CEO Howard Schultz stapt op als baas van het gigantische koffieconcern Starbucks. In april zal Schultz worden vervangen door de huidige chief operating officer van het bedrijf.

Aandeelhouders reageren geschrokken op het nieuws: het aandeel Starbucks kelderde met drie procent. De beslissing lijkt voort te komen uit een akkoord tussen Starbucks en Schultz: hij blijft betrokken bij het bedrijf, als uitvoerend voorzitter.

Vervanger Kevin Johnson

‘Terwijl ik me richt op het innoveren van de innovatie van onze winkels, ben ik zeer blij dat Kevin Johnson – onze voorzitter, al zeven jaar bestuurslid, en mijn partner in het runnen van dit bedrijf – de taken van de CEO van Starbucks wil overnemen.’

Schultz is sinds 2008 CEO van de koffieketen, en kreeg in 2015 een salaris uitbetaald van meer dan  20 miljoen dollar (18.8 miljoen euro). Hij kocht de koffieketen in 1987 en veranderde zijn eigen Il Giornale-filialen in Starbucks-franchisen.

Hij nam al eerder ontslag van de rol als CEO in 2000, maar keerde na een pauze van acht jaar terug als topman van de multinational. Schultz bracht Starbucks naar de beurs in 1992.

Politieke plannen?

Hoewel de zakenman aangeeft betrokken te willen blijven bij het bedrijf, en zich te willen inzetten voor innovatie op commercieel gebied, gaan ook andere geruchten rond. Zijn ontslag zou wel eens iets te maken kunnen hebben met zijn politieke ambities.

Schultz staat bekend als aanhanger van de Amerikaanse president Barack Obama en heeft ook zijn steun uitgesproken voor de voormalige Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Amerikaanse media hebben hem aangeduid als een ‘liberale Donald Trum’, en er wordt al vaker gespeculeerd over mogelijke politieke plannen van Schultz.