economie

Starbucks betaalt 26 miljoen terug aan Nederland

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft 25,7 miljoen euro terugbetaald aan de Nederlandse belastingdienst. De Europese Commissie bepaalde in oktober 2015 dat een deal tussen Nederland en het bedrijf niet was toegestaan volgens Europese wetgeving.

In oktober vorig jaar kreeg Nederland er flink van langs door de Europese Unie: de speciale deals met Fiat Finance and Trade en Starbucks waren illegaal volgens de EU-staatssteunwetten. De belastingvoordelen die Nederland gaf aan de bedrijven zouden ‘volkomen legaal’ zijn als het ging om simpele en eerlijke afspraken.

Volgens het kabinet geen oneerlijke staatssteun

Maar door complexe afspraken tussen de partijen kon Starbucks makkelijk belasting ontwijken. Daarom verbood Margrethe Vestager, de eurocommissaris die over het concurrentiebeleid van de Commissie gaat, de deals. De Nederlandse belastingdienst krijgt daarom nu geld terug van Starbucks.

Het kabinet ging in november in hoger beroep tegen de uitspraak van de Europese Commissie. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën (PvdA) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD), zijn nog steeds van mening dat er geen sprake was van staatssteun, ‘omdat de belastingdienst gebruik maakt van internationaal erkende methoden’.

Volgens de EC had Starbucks deals met drie landen in Europa

EU ligt overhoop met lidstaten om belastingovereenkomsten

De Europese Commissie haalde uiteindelijk zijn gelijk. Toch blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel dat de koffiebranderij van Starbucks ook in 2015 zeer weinig belasting betaalde. Het bedrijf gebruikte dezelfde winstberekening die de Commissie eerder afkeurde.

De Europese Unie ligt al jaren overhoop met lidstaten die zogenaamde ‘sweetheart deals’ sluiten met bedrijven. In januari kreeg ook België te horen dat het 700 miljoen aan belastinggeld terug moest eisen van 35 bedrijven waarmee het een aantal overeenkomsten had gesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.