Jumbo neemt La Place over, nieuwe hoop voor doorstart V&D

26 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Voor het failliete warenhuis V&D is weliswaar nog geen koper gevonden, voor de winstgevende restaurantformule La Place wel. Het moederbedrijf van supermarktketen Jumbo wordt de nieuwe eigenaar.

Dat melden de curatoren van V&D dinsdag. Het gaat in eerste instantie om het La Place-hoofdkantoor en de La Place vestigingen die alleenstaand zijn, dat wil zeggen dat ze niet in een V&D-vestiging zitten.

Daarvan zijn er zo’n zestig in Nederland, België en Duitsland, die onder meer zitten langs de snelweg en op luchthavens. Er werken 1.700 mensen. Jumbo-topman Frits van Eerd schat in dat er tussen de vijf en tien verlieslijdende vestigingen zullen worden gesloten.

Populair

De Jumbo groep zegt de merknaam te willen continueren. Op termijn kan Jumbo ook de zestig La Place-vestigingen die zich bevinden in V&D-warenhuizen overnemen. Dat zou de kansen op een doorstart van V&D aanzienlijk vergroten, zeggen de curatoren.

Eerder werd al bekend dat de belangstelling voor de restaurantformule groot was. La Place is, in tegenstelling tot V&D, winstgevend. In 2014 bedroeg die winst 5,5 miljoen euro. De Jumbo groep bezit 581 supermarktvestigingen en is daarmee na Albert Heijn de grootste supermarktketen van Nederland.

In december 2015 bleek dat de eigenaar van V&D, Sun Capital, miljoenen euro’s die het had toegezegd niet zou overmaken. Daardoor kon V&D niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Op oudjaarsdag werd het warenhuis failliet verklaard.

Er zijn nog twee serieuze gegadigden die het warenhuis willen overnemen en een doorstart willen maken. Jumbo zal bij deze gesprekken aanwezig zijn. Er werken zo’n 10.000 werknemers bij V&D.