V&D: winstmaker La Place komt los in de verkoop

28 december 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De verkoop van losse vestigingen van La Place, onderdeel van het noodlijdende V&D, moet ervoor zorgen dat V&D-eigenaar Sun Capital zo veel mogelijk van zijn geïnvesteerde miljoenen terugkrijgt.

Verkoop kan zo’n 40 tot 45 miljoen euro opleveren, meldt het AD maandagmorgen. La Place, een restaurantketen met 150 filialen en circa vijfduizend werknemers, maakt in tegenstelling tot V&D, nog winst. In 2014 bedroeg die winst zo’n 5,5 miljoen euro. Het warenhuis en La Place zijn aparte bv’s, maar ze vallen onder dezelfde financierende holding.

Verzelfstandigd

Veel van de La Place-filialen bevinden zich in de warenhuizen zelf. In dat geval is een doorstart lastig, maar er zijn ook ongeveer vijftig aparte restaurants die verzelfstandigd kunnen worden. Deze zitten onder meer aan de snelweg en op luchthavens.

La Place kent ook vestigingen in het buitenland. In onder meer Bali, Duitsland en België kan je restaurants van de V&D-keten vinden. De belangstelling voor La Place is groot, er zouden zich tientallen geïnteresseerden hebben gemeld.

Twee maanden

Vorige week werd bekend dat eigenaar Sun Capital de toegezegde miljoenen euro’s niet zal overmaken, waardoor V&D niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

De warenhuisketen kampt al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar was er nog een reddingsplan in werking gezet. Eigenaar Sun Capital investeerde toen 47 miljoen euro in V&D. Tevergeefs, want de warenhuisketen bleef maar verlies draaien. V&D noemt het zachte weer in de wintermaanden als reden voor een tegenvallende omzet dit jaar.

De bewindvoerders van V&D Groep maakten afgelopen donderdag bekend dat ze ernaar streven de winkels van de warenhuisketen en de restaurants nog minstens twee maanden open te houden. Tijdens deze periode zal eigenaar Sun Capital beslissen over het lot van V&D.