Reorganisatie bij Rabobank: 9.000 voltijdbanen geschrapt

09 december 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Rabobank schrapt de komende drie jaar 9.000 voltijdsbanen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Dat maakte het financiële concern woensdag bekend.

De zware ingreep gaat gepaard met een nieuwe strategie en volgt op reorganisaties die vanaf 2013 werden ingezet ten koste van 10.000 banen. Daarvan zijn er inmiddels 7.000 verdwenen. De overige 3.000 zijn in de komende periode aan de beurt.

Automatisering

De 9.000 die daar bovenop komen maken een flink deel op van de voltijdsbanen bij de Rabobank: op dit moment telt de Rabobank ongeveer 39.000 voltijdsbanen, waarvan 22.000 bij de lokale filialen, 10.000 bij de centrale organisatie in Utrecht en 7.000 internationaal verspreid.

De banen die nu verdwijnen betreffen vooral die van medewerkers van wie het werk kan worden geautomatiseerd, zoals ondersteunende diensten. Klantgerichte functies worden bij de ontslagen zo veel mogelijk ontzien. Het schrappen van de 9.000 banen gaat gefaseerd gebeuren, aldus Rabobank.

Eisen

Per 1 januari fuseren de 106 lokale banken van Rabobank tot één financieel concern met één bankvergunning en één balans. Volgens het bestuur van Rabobank is de huidige organisatiestructuur van het concern op termijn niet houdbaar, vooral met het oog op toekomstige eisen van toezichthouders als de Europese Centrale Bank (ECB).

Naast het wijzigen van de organisatiestructuur, voert Rabobank dus ook een ingrijpende reorganisatie door. Het was al langer bekend dat daar duizenden banen bij verloren zouden gaan, maar het precieze aantal was nog onduidelijk.