Migratiecrisis of niet, Griekenland moet doorgaan met hervormen

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Griekenland krijgt geen versoepeling van de schulden door de migratiecrisis. Het land moet zich houden aan de eisen die in het akkoord staan met de Europese schuldeisers.

‘Griekenland moet zich houden aan het hervormingsprogramma. De hervormingen mogen door niets in de weg worden gestaan,’ zei eurocommissaris Pierre Moscovici woensdag na overleg in Athene, meldt persbureau Reuters.

Excuus

De Grieken hadden hem gevraagd of ze versoepeling mochten in ruil voor het herbergen van migranten. Maar de migratiecrisis geeft de Grieken geen excuus om de afgesproken hervormingen niet door te voeren. Sinds het begin van het jaar kwamen ruim 590.000 migranten via Griekenland de Europese Unie binnen.

‘Griekenland moet zich gewoon aan de regels houden,’ zei Moscovici. ‘Niets moet ervoor zorgen dat we de hervormingen versoepelen’. Wel heeft de EU Griekenland geld geboden voor het huisvesten van 20.000 extra migranten. Het land krijgt daarnaast ook hulp van ngo’s: onder meer het Rode Kruis heeft Griekenland ruim 11 miljoen euro toegezegd in de komende zeven maanden.

Steun

Griekenland zegt al 1,5 miljard euro te hebben uitgegeven aan opvangcentra en medewerkers. Het land zou daarnaast nog 100 miljoen euro nodig hebben voor de identificatie en herplaatsing van asielzoekers.

Eerder dit jaar sloten de ministers van Financiën van de eurozone, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een akkoord met Griekenland, waarmee het land een noodpakket van 86 miljard euro in ontvangst mocht nemen, in ruil voor hervormingen. Woensdag demonstreerden pensionado’s in de Griekse hoofdstad Athene tegen de bezuinigingen die voortvloeien uit de hervormingsmaatregelen.

Het steunpakket wordt in termijnen uitbetaald. De hervormingen en bezuinigingen van Griekenland hebben met name betrekking op btw-maatregelen, pensioenen, privatisering van de energiemarkt, en modernisering van de arbeidsmarkt.