Zo wil IMF-baas Lagarde de Griekse schuld verlichten

29 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
De Christine Lagarde, de beoogde nieuwe president van de Europese Centrale Bank - EPA

De Europese schuldeisers zijn inmiddels eens over het derde noodpakket voor Griekenland. Maar of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bijspringt, is nog de vraag. Wil het nu wel of geen kwijtschelding?

Het fonds heeft diverse keren laten weten dat de schuldenlast voor Griekenland ondragelijk is en dat daar verandering in moet komen, als Europa wil dat het IMF meedoet.

Kwijtschelding

Europese regeringsleiders zien niets in kwijtschelding van een deel van de Griekse schuld. IMF-baas Christine Lagarde zegt zaterdag in een interview met de Zwitserse krant Le Temps dat kwijtschelding niet aan de orde is.

‘Het debat over kwijtschelden van de schuld is volgens mij nooit open geweest, en ik denk dat dat ook niet nodig is als het goed gaat.’ Lagarde heeft het bijvoorbeeld wel over het verlengen van de looptijd, de rentes verlagen en voor sommige periodes uitstel van betaling.

Bondskanselier Angela Merkel zei eerder al dat zij rekent op de steun van het IMF. Merkel ziet niets in kwijtschelding maar heeft eerder aangegeven dat er kan worden gesproken over de voorwaarden van de leningen.

Woordenspel

Uiteindelijk maakt het allemaal weinig uit en gaat het meer om een woordenspel. Kwijtschelding of herstructureren van de schuld, het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Nominaal moet Griekenland nog steeds evenveel euro’s terugbetalen als het te leen krijgt, schreef Elseviers Michiel Dijkstra eerder.

‘De euro’s die Griekenland de komende jaren aan zijn schuldeisers terugbetaalt, zijn in totaal veel minder waard dan de euro’s die het de afgelopen jaren te leen kreeg. Als het land ooit terugbetaalt.’

De Griekse schuldenlast is door het versoepelen van de voorwaarden al met 40 procent verlicht.

Verkiezingen

Intussen is Griekenland druk bezig met de nieuwe verkiezingen. De Griekse interim-premier Vasiliki Thanou benoemde vrijdag een interim-kabinet, die het land moet leiden tot aan de verkiezingen op 20 september.

Minister van Financiën en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) benadrukt dat Griekenland moet doorgaan met de voorbereidingen voor het derde steunprogramma.

‘Wat Chouliarakis zou moeten doen en wat ik hoop dat hij ook gaat doen, is verder gaan met de voorbereidingen. Zodat, zodra de nieuwe regering er eind september is, meteen alle volgende stappen kunnen worden ingevoerd en we geen tijd verliezen. Dat zal cruciaal zijn.’