Dijsselbloem over aanpassingen belastingplan: akkoord komt er

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën verwacht een akkoord te bereiken met de oppositiepartijen over de belastingplannen van de regering. Het kabinet wil de belasting voor burgers en bedrijven met 5 miljard euro verlagen.

Terwijl de rest van het Binnenhof in de ban is van ‘het lek‘ in de stiekemgate, probeert de coalitie het nieuwe belastingplan door de Eerste Kamer heen te loodsen. De VVD en PvdA hebben daar de oppositie voor nodig, omdat de regeringspartijen niet over een meerderheid in de Eerste Kamer beschikken.

Verzet

De onderhandelingen over een akkoord liepen de afgelopen dagen op niets uit, omdat de oppositiepartijen verschillende voorstellen presenteerden om tot een akkoord te komen. Vooral de SGP en de ChristenUnie toonden hevig verzet. Zij willen dat de kloof tussen gezinnen met één kostwinner en tweeverdieners kleiner wordt.

Het CDA pleit voor een hogere kinderbijslag bij de belastingplannen. Met de steun van de drie christelijke partijen – samen goed voor zeventien zetels – zou de coalitie tot een meerderheid komen. Het verkleinen van het gat tussen één- en tweeverdieners, gaat ten koste van meer banen – iets wat onaanvaardbaar is voor het kabinet.

Er is ook gesproken met D66-leider Alexander Pechtold. Zijn partij wil dat er meer banen komen in Nederland. Ook maken de democraten zich sterk voor een ‘vergroening’ van het fiscale stelsel. Donderdag kwam staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën er niet uit met Pechtold.

Eindstreep

Ondanks de verschillende voorstellen is Dijsselbloem vrijdag positief gestemd. Volgens hem zal de kern van het plan intact blijven. ‘We zijn bereid, waar mogelijk, aanpassingen te doen.’ De minister benadrukt dat er voor die aanpassingen draagvlak moet zijn.

‘Al iedereen in een andere hoek duikt, wordt het lastig.’ Dijsselbloem pleit voor redelijke en uitvoerbare voorstellen van de oppositie. Hij wil aankomende dinsdag koste wat kost ‘de eindstreep’ halen.