Overleg over lastenverlichting loopt spaak, hoe nu verder?

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het is de bedoeling de lasten in Nederland met 5 miljard euro worden verlaagd, maar voorlopig is daarvan nog geen sprake. Het overleg over het belastingplan van het kabinet is ook donderdagavond op niets uitgelopen.

De stemmingen in de Tweede Kamer over de voorstellen zijn wederom uitgesteld, tot komende dinsdag. Dat betekent dat het nog minimaal vier dagen spannend is: krijgt Nederland wel de beloofde belastingverlaging?

Banen

Donderdag is in verschillende samenstellingen de hele dag koortsachtig overleg geweest tussen kabinet, coalitie en oppositiepartijen, De coalitie tussen VVD en PvdA heeft de hulp van oppositiepartijen nodig om het belastingplan door de Eerste Kamer te loodsen, aangezien de twee regeringspartijen samen maar 21 van de 75 zetels hebben – bij lange na geen meerderheid van 38 zetels dus.

Maar het blijkt nog niet zo eenvoudig om voldoende steun te vergaren. Donderdagmiddag werd, net als op woensdag, gesproken met D66-leider Alexander Pechtold. Die wil dat het belastingplan leidt tot meer banen en een ‘vergroening’ van het fiscale stelsel. De partijen kwamen er niet uit.

Kostwinner

De christelijke partijen (CDA, SGP, ChristenUnie) waar staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) daarna op in leek te zetten, zijn niet te vermurwen. De SGP en de ChristenUnie willen bijvoorbeeld dat het gat tussen gezinnen met één kostwinner en tweeverdienersgezinnen minder groot wordt, maar dat plan zou dan weer ten koste gaan van het aantal extra banen dat het Belastingplan oplevert, meldt Nu.nl. Het CDA zet in op een hogere kinderbijslag.

Dat is voor de coalitie niet te verteren, aangezien het oorspronkelijke voorstel voorziet in een forse belastingverlaging voor werkenden, dat bovendien meer werkgelegenheid schept.

Tijd

Wiebes liet vanavond via een woordvoerder weten ‘dat het kabinet zich uitgebreid op de hoogte heeft gesteld van de verschillende standpunten en op basis daarvan met een passende reactie zal komen. Hij krijgt nu meer tijd om de andere partijen toch te overtuigen. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet niet goed weet welke koers het moet volgen.

Als het allemaal niet lukt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting volgend jaar doorgaat. Wiebes kan het originele plan ook zonder vooraf vergaarde steun in stemming brengen, maar wel met groot risico: de Senatoren kunnen het plan afschieten.